Blogg Full

Vetenskapliga fakta om lycka

12 Apr 2023

Vem vill inte vara lycklig? Sannolikt kommer ingen att räcka upp sin hand för den. Jag är inte säker på dig, men jag spenderar mycket tid på att tänka på lycka och dess krångligheter. Vissa vetenskapliga fakta om lycka har tyckt mig särskilt intressanta. Jag har samlat dem för dig här, och förhoppningsvis kommer du att tycka att de är lika spännande som jag gör.

Lycka har makt över ditt immunförsvar

Att vara lycklig låter inte bara som en trevlig sak, det kan vara en trevlig sak för våra kroppar också. Specifikt kan lycka hjälpa till att stärka vårt immunförsvar. Forskning publicerad i tidskriften Psychosomatic Medicine fann att människor som har mer positiva känslor är mindre benägna att utveckla förkylning. Bara en av ungefär en miljon anledningar att få ett leende på läpparna idag.

Att göra gott för andra betyder att göra gott för sig själv

När det gäller lycka, genom att göra andra lyckliga kan vi också göra oss själva lyckliga. Enligt Huffington Post är att utföra goda gärningar ett av de snabbaste sätten att få in lite lycka i våra egna liv. Utloppet noterade att flera studier har visat att människor som donerar till välgörenhetsorganisationer, till exempel, kommer att känna sig lyckligare tack vare en utlösare av känslor av belöning. Studierna går vidare för att hitta att hjärnan uppmuntras då också att göra fler bra saker.

En viss utsträckning av lycka är ärvt

Om du någonsin har antagit att lycka är något som är helt i din egen kontroll, tänk om. Enligt forskare från University of Minnesota är en del av din lycka ärvd. Forskarna genomförde en studie på par av enäggstvillingar och fann att vid varje given tidpunkt var ungefär hälften av deras lycka korrelerad till genetik.

Blomdofter kan göra dig lycklig

Har du någonsin hört någon säga, "Stanna och lukta på rosorna"? Det kanske inte är en dålig idé. Enligt en studie av forskare vid Rutgers University har de som utsätts för blomdofter ungefär tre gånger så stor risk att vara lyckliga. Verkar vara ett tillräckligt enkelt sätt att höja ditt humör, om du frågar mig.

Lyckliga är de med timlön

Ännu ett intressant faktum - de som får betalt per timme på sitt jobb kontra att göra en fast lön rapporterar att de är lyckligare, enligt en studie från tidskriften Personality and Social Psychology Bulletin. Varför? Forskarna tror att detta kan bero på att anställda bättre kan fokusera på värdet av sin tid i varje lönecheck, vilket främjar lycka.

Relationer är viktigare än pengar

Ibland undrar jag om pengar verkligen kan köpa lycka trots allt. Det verkar dock som om relationer överträffar pengar, enligt vetenskapen. Fast Company rapporterade om en studie från Journal of Socio-Economics som fann att tillfredsställelse av relationer (romantiska eller platoniska) spelade en större roll för lycka än $100 000 skulle göra.

Ljusa färger kan förgylla din dag

Enligt en studie från 2010 från tidskriften BMC Medical Research Methodology går ljusa färger hand i hand med lycka. Detta gäller särskilt gult, fann studien, eftersom gladare människor föredrar den färgen. Däremot var grått närmast förknippat med ångest och depression i studien.

Lycka kan hjälpa till att lindra smärta

Lycka som smärtstillande? Japp. En studie från 2005 publicerad i Journal of Consulting and Clinical Psychology tittade på kvinnor som lider av artrit och kronisk smärta. Enligt studien var de som upplevde mer positiva känslor - lycka, entusiasm, etc. - mindre benägna att uppleva smärta.

Att vara ute kan göra dig lyckligare

Världen utanför ditt kontor kan vara en sådan lycklig plats. Enligt en studie publicerad i tidskriften Global Environmental Change gör det att vara utomhus människor lyckligare. Den idealiska platsen för lycka är en utomhusplats nära vattnet när vädret är varmt, enligt studien.

Lycka är smittsamt

Här är lite underbara nyheter: Lycka är smittsamt. Enligt en studie från British Medical Journal kan vi känna oss lyckliga bara genom att vara runt andra människor som är glada. Lycka, hävdar studien därför, är smittsam. Om någon är glad kan de göra oss lyckliga, och vi kan i sin tur göra någon annan glad. Det kan fortsätta för evigt.

Vaccinering mot covid-19

9 Feb 2023

Oavsett om du inte tagit en enda dos eller ska göra en påfyllnadsdos, så finns det flera bra vaccineringsmottagningar i Skåne att vända dig till. Just att ta detta vaccin är bra eftersom det skyddar dig själv och det skyddar andra. 

Skydda dig själv och andra

Vaccination hjälper till att skydda dig från att bli sjuk eller att få en allvarlig form av COVID-19. Genom att vaccinera dig minskar du också risken för att utveckla komplikationer som kan leda till allvarliga hälsoproblem.  

Vaccination hjälper också till att skydda andra människor, särskilt de som är mest utsatta, såsom äldre och de med underliggande hälsoproblem. Genom att vaccinera dig bidrar du till att minska spridningen av viruset i samhället, vilket är viktigt för att undvika ytterligare utbrott.

 Genom att vaccinera sig bidrar du också till den fortsatta forskningen kring COVID-19. Genom att samla data om vaccinens effektivitet kan vi lära oss mer om sjukdomen och utveckla bättre behandlings- och skyddsmöjligheter i framtiden.

Nu har ju Covid-19 så att säga lugnat ner sig lite, men faran är inte över än. Vi vet inte om det kommer att bryta ut värre, igen. Så det kan vara bra att ta det säkra före det osäkra och vaccinera dig. 

Andra vaccinationer

Idag finns det olika vaccinationer som kan vara bra att göra. En bra mottagning i Skåne är MaccPeople. De erbjuder olika typer av vaccineringar. Du kan vända dig dit för att boka en tid. 

När är det bra att använda proteinpulver?

24 Jan 2023

Proteintillskott är några av de mest populära kosttillskotten på planeten.

Människor använder dem av en mängd olika anledningar, inklusive för att bygga muskler, gå ner i vikt eller helt enkelt förbättra sin allmänna hälsa och välbefinnande.

Men många undrar över när man ska ta proteinpulver. Det är vad jag ska försöka reda ut här. 

Det finns många typer av protein

När det kommer till viktiga näringsämnen står protein högst upp på listan.

Den har en mångsidig roll för kroppen. Protein är en energikälla, kan hjälpa till att reparera skadad vävnad, är avgörande för tillväxt och spelar en roll för att förebygga infektioner och sjukdomar.

Protein är naturligt rikligt i livsmedel som kött, fisk, ägg, mejeriprodukter, spannmål, frön och baljväxter. Det finns också som ett kosttillskott, allmänt känt som proteinpulver.

För att ta proteinpulver, blanda helt enkelt pulvret med vatten eller annan vätska som du väljer. Många populära kosttillskottsmärken säljer även drickfärdiga proteinshakes.

När är den bästa tiden att ta protein?

Folk undrar ofta när den bästa tiden att ta sitt proteinpulver är. Detta beror på dina hälso- och träningsmål. Du kanske vill konsumera det vid en viss tid på dagen, beroende på om du vill gå ner i vikt, bygga muskler eller bevara muskler.

Här är de bästa tiderna att ta protein baserat på dina specifika mål:

 • När du vill gå ner i vikt
 • När du vill bygga muskler
 • När du vill undvika att bli av med muskler
 • När du vill få bättre resultat eller för återhämtning

Vad är fiskrom och vad är skillnaden mot kaviar?

14 Dec 2022

När du väl kommer in i kaviarens värld kommer du snart att få reda på att det är en ganska stor plats. Från klassisk kaviar till substitut, hybrider, löjrom och många andra typer, det är inte konstigt att man kan bli förvirrad. Sedan finns det ju olika kaviar, som Kalles kaviar till rysk kaviar.

Alla fiskägg är tekniskt sett löjrom, men inte all löjrom är kaviar. Termen kaviar gäller endast fiskrom i störfamiljen Acipenseridae. Och vad är egentligen fiskrom? När vi säger "rom" syftar vi på alla obefruktade ägg som samlats in från marina djur. Löjrom är de fullt mogna, obefruktade inre äggmassorna i äggstockarna, eller fiskens utsläppta externa äggmassor. Laxrom och löjrom från sik, öring, torsk, röd kaviar, ikura och tobiko etc. betraktas som "kaviarersättningar" och inte kaviar. Vill du köpa äkta Kalix löjrom, så kan du göra det på Löjromsexpressen

Finns det något gemensamt?

Än så länge vet du redan att kaviar och fiskrom är två olika saker. Men har de något gemensamt? I grund och botten är både kaviar och löjrom fiskägg, men kaviar är en speciell sorts löjrom från störfamiljen som har kurerats. Otorkad löjrom kallas vanligtvis för "gröna ägg" i industrin.

Nu, vad är skillnaden mellan kaviar och fiskrom? Det hela ligger i vilka marina djur som löjromen skördas från. Enligt den traditionella definitionen, som upprätthålls av större delen av resten av världen, är ordet "kaviar" reserverat för löjrom som endast kommer från fisk från störfamiljen. Kombinationen av obefruktade störägg och salt skapar delikatessen som kallas kaviar. Så, löjrom som skördats från en störart anses fortfarande löjrom tills den är saltkurad, då den skulle kallas kaviar.

Man mår bra av att röra på sig

2 Dec 2022

De allra flesta är medvetna om att det är bra att röra på sig på ett eller annat sätt. Att träna, det är bra för både kropp och själ. Om man tränar en del kan man med fördel testa fitline. Men så är det ju så att inte alla har möjligheten eller orken att gå och träna flera dagar per vecka. Om man kanske inte mår så bra psykiskt så kan det vara svårt att motivera sig att träna. Men det kan vara idé att skaffa hund. Det gör att man kommer ut varje dag på promenader. Det kan vara ett bra sätt att motivera sig att röra sig ute i alla fall.

Hitta det du gillar att göra

Det de flesta tänker på då man säger träna är att gå på gymmet. Men det är inte bara det man kan göra för att träna. Det finns så många olika saker att göra idag för att röra på sig. Du kan testa att gå på en danskurs eller testa gruppträning av något slag, eller så är simning, bowling eller curling din grej. För att få viljan till att röra sig och träna är det bra att göra det man gillar att göra. Det ska vara kul och man ska längta efter nästa pass. Så därför är det smart att testa på en massa olika saker för att hitta just det man gillar att göra och vill fortsätta med.

Gott med bergtunga

25 Nov 2022

Att äta fisk, det är viktigt för att få i sig alla de viktiga ämnen kroppen behöver. En favorit hos mig, det är bergtunga. Andra namn på den är bergflundra och bergskäda. Det är en vitfisk i ordningen plattfiskar och smaken påminner om både rödtunga och sjötunga. 

Jag brukar göra min bergtunga i ugn samt med räkor och med blomkålspuré. Delar receptet nedan.

Räkfylld bergtunga 
med blomkålspuré och vitvinssås

Ingredienser

4 portioner

 • 8 bergtungafiléer
 • 2 dl skalade räkor
 • 200 g färskost
 • 1 citron
 • ca 12 bitar soltorkade tomater
 • 1 knippe dill
 • salt
 • peppar
 • 2 dl vitt vin

Vitvinssås

 • spadet från fisken
 • 4 dl crème fraîche
 • smör
 • 2 fiskbuljongtärningar
 • dill

Blomkålspuré

 • 100 g färskost
 • 1 blomkål
 • salt
 • peppar
 • Tillbehör
 • 1 knippe sparris
 • smör

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Hacka räkorna. Blanda 200 g färskost med räkor, 0,5 pressad citron och lite hackad dill.
Salta och peppra filéerna på båda sidor och lägg en klick räkröra på övre delen av fisken och rulla ihop. Lägg rullarna i en smord ugnsform och häll över 2 dl vitt vin.

Sätt in i ugnen i ca 20 minuter. Värm på tomaterna tillsammans med fisken.
Ta ut fisken och häll av vinspadet i en sil över en kastrull och håll fisken, och tomaterna, varm under folie.

Sås

Koka upp vinspadet från fisken med 2 tärningar fiskbuljong och låt reducera ner lite.
Vispa ner crème fraiche och dill.
Blanka av precis innan servering med två klickar smör.

Blomkålspuré

Bryt blomkålen i buketter och koka mjuk i lättsaltat vatten, ca. 15 min. Mixa sedan med 100 g färskost, smaka av med salt och peppar.
Tillbehör
Smörstek sparrisen.

Servera bergtungan tillsammans med lättbrynt sparris, soltorkade tomater och blomkålspuré.

Blommor hjälper hälsan

25 Oct 2022

Något som kan hjälpa sinne, minne och hälsa, särskilt för äldre och ensamma, det är att blommor hemma. Det har det kommit fram vetenskapliga bevis på.

Blommor av alla de slag, de ger glädje till både den som ger och den som får. Det kan vara krukväxter, snittblommor, eller evighetsrosor som finns på www.blossomia.se. Blommor gör oss gladare, de gör oss friskare. Dessutom så minskar de känslan av isolering och förbättrar minnet. Det har forskningen bevis på.

AIHP, en internationell sammanslutning för växtproducenter har tagit fram den samlade forskningen som visar på att växter hemma gör gott.

Blommor förstärker positiva känslor

De personer som har blommor hemma känner sig gladare och mer avslappnade. Det gör att risken för depression minskar. Sedan ger de även ett bredare perspektiv på livet. De associeras med känslor som tacksamhet, stolthet, lugn och förundran.

Blommor stärker hälsan

Att ha kontakt med naturen lugnar, skärper koncentrationen och minskar stress. Det gör nytta för hälsan. Sedan att se grönska, det stimulerar även sinnet och det tar då fokus från smärta och obehag. Med växter i rummet har det visat sig att människor behöver mindre smärtstillande.

Krukväxter inne fungerar som luftfuktare och forskning visar att växterna kan minska huvudvärk.

Äldre mår bättre med blommor hemma

Alla får mer positiva känslor av blommor hemma men hos äldre personer är effekten särskilt stor. Bara att se eller känna doften av blommor lyfter sinnet. Sedan är det även så att äldre, de får ett 
bättre korttidsminne om de har blommor omkring sig. Blommorna samlar tankarna så att de har lättare att minnas just det som hände i dag.

Guidad avslappning

4 Oct 2022

Något som det finns en hel del av på YouTube, det är smarta videos med övningar för avslappning, meditation med mera. I den video jag delar idag är det en bra guidad avslappning för stress. Sedan finns det även för andra saker med. Det är bara att lägga dig ner på en bekväm plats, utan att bli störd och lyssna!

Må bra i naturen

23 Aug 2022

Något som ger en massa hälsoeffekter, det är att komma nära naturen. Det är ju så att både kroppen och knoppen, den mår bra av att vara ute i skog och mark. Det har gjorts en del studier som visar på att de flesta människor, de sitter ner i 7-8 timmar per dag. Det gör att man i längden påverkas på olika sätt som att få sämre kondition och sämre blodcirkulation. Det finns även forskning som påvisar att många av oss stressar mer och sover mindre. Mycket tack vare att man ständigt är uppkopplad på nätet.

Friluftsliv på olika sätt kan vara ett sätt att bryta detta att bara sitta inne vid datorn eller tvn. Om du har barn, då kan du ta med dem till en naturpark signerad Cado Aqua

Njut mer av naturen

Det är inte fel att njuta mer av naturen, skogen och allt som finns där. Så här säger Folkhälsomyndigheten:

“Att vara ute i naturen kan till exempel medföra minskad stress, stärka kognitiv förmåga, förbättra psykisk hälsa, främja fysisk aktivitet och underlätta social interaktion. Vissa forskare menar till och med att vi skulle bli lyckligare och känna större livskraft om vi fick en starkare koppling till naturen.”

I vår stressade vardag kan det kanske vara svårt att hitta den tid vi behöver för att ta hand om oss på bra sätt. Men det räcker att gå ut, så kommer du att bara efter 15 minuter börja varva ner. 

Behöver du skoinlägg?

3 Aug 2022

Om det är så att du har smärtor i din fot eller fötter, att det gör ont i fotvalven eller att du har andra besvär med dina fötter, då kan det vara så att du behöver skoinlägg. Idag finns det ett brett utbud av olika sorters fotinlägg och skoinlägg. Du kan hitta en hel del olika på https://footio.se/. Alla olika sorters skoinlägg har olika syften. En del är till för att lindra smärta, andra för att avlasta foten och en del i medicinskt syfte.

För att du ska veta vad för skoinlägg det är du behöver, så är det först bra att fastställa varför du har ont i fötterna. 

Bland vanliga orsaker till ont i foten finns hallux valgus, hälsporre, hammartå, Mortons Neurom, hälseneinflammation med mera. Det kan även ha sin orsak i att du har nedsjunkna fotvalv, vilket leder till ont i hålfoten, och fotvalvet. Ytterligare orsaker till värk, smärta och besvär kan vara att du drabbats av en skada, en sjukdom, eller har en inflammation eller infektion i foten. En orsak till ont i fot kan vara att du bär fel sorters skor och då kan det vara läge att byta skor eller satsa på ett skoinlägg.

Skoinlägg kan din lindra smärta

Du kan på egen hand, eller efter kontakt med en läkare satsa på att skaffa dig rätt sorts skoinlägg, för att lindra dina smärtor. Idag finns det som sagt många varianter som kallas fotinlägg, hålfotsinlägg, hälkopp, fotbäddar och fotortos och så vidare. 

Skoinlägg kan användas för att stödja dina fötter, för att göra skorna mer bekväma eller för att få hjälp mot  insjunkna fotvalv.

Du kan kombinera dina hålfotsinlägg med andra skoinlägg, så att både häl, valv och trampdyna får avlastning. För att få rätt sorts inlägg är det dock som sagt bra att kontakta en läkare. Det finns även inlägg för medicinskt bruk att använda.

Om att skaffa hjälp

12 Apr 2022

Det är så pass tabubelagt att söka sig till psykvården att det finns en hel drös med uttryck som maskerar detta behov. Man hör ofta att folk kanske ska "skaffa hjälp", eller så säger de urskuldande och med en min som påtalar att de kanske trots allt är trasiga människor, sämre än alla andra. I sanningens namn är det i mina ögon ett friskhetstecken att söka sig till en psykolog eller annan terapeut för att lösa upp de sociala, känslomässiga och beteenderelaterade "knutor" man har. För vi har alla sådana knutor. En tanke jag har ibland är att göra viss terapi obligatorisk i t ex gymnasiet eller så - om inte annat så hade kanske konceptet avdramatiserats en aning...

Psykologi och samtalsterapi

Jag har själv gått hos en psykolog i Malmö, och hon hjälpte mig med mycket på många sätt. Jag fick bättre kontroll över mina känslor och ett bättre samarbete mellan logik och känslor. Jag fick också verktyg som hjälpte mig att stärka relationer och kraft att lära mig säga nej när något kändes fel. Basic grejer kanske det kan tyckas vara, men vi kämpar alla med och mot inre demoner.

Samtalsterapi kan utformas på olika sätt där klassisk samtalsterapi bygger på att man sitter ensam i ett rum mitt emot sin psykolog och samtalar. Ganska straight forward. Sedan finns det en massa andra varianter. Som psykoterapi Malmö. Själv gick jag i alternativ samtalsterapi i Malmö, som fungerade väldigt bra för mig och mina förutsättningar. Om man inte känner sig bekväm kan - och ska - man bara byta. Bara gör't!

Ergonomi är viktigt både i skolan och på arbetet

12 Apr 2022

När man idag talar om ergonomi så är det oftast i samband med vuxna och att de ska jobba på ett ergonomiskt sätt, eller ha ergonomiska hjälpmedel. Men det är minst lika viktigt för skolbarn i alla åldrar. I skolan går det att ha ergonomiska lösningar för både elever och lärare. Det finns ofta en hel del anpassade möbler som är bra att satsa på och du kan hitta en hel del av det hos Cadiform. Hos dem finns det även hyvelbänkar, för ergonomiska slöjdlektioner.

Klassrummet är ju även det en arbetsplats, för barn och ungdomar samt för lärare då så klart. Det är inte fel att satsa på att ha ergonomiska möbler för att göra klassrummet till en positiv arbetsmiljö med lärande och personlig utveckling i centrum.

Den fysiska miljön är mycket avgörande för hur inlärningen sker. Barn och unga bör ha en  bra kroppsställning, ljus, ljud och ventilation och en miljö som är flexibel och skapar variation för att få en ökad trivsel.

Smart med anpassade möbler i skolan

Lika viktigt som det är att lärarna har ergonomiska möbler att arbeta vid, är det att även alla elever har det. Det är mycket viktigt att skolbänkar och stolar är anpassade för olika elever, då de alla är olika långa och har olika förutsättnignar. 

Det bästa alternativet är att satsa på bord som går att höja och sänka samt även stolar med samma funktion. En ergonmisk arbetsställning är viktigt att ha, oavsett om man är lärare eller elev.

Tråkigt att vara förkyld

28 Jan 2022

Att drabbas av förkylning under vintern är faktiskt ganska vanligt. Något jag kan tycka är jobbigt med dessa förkylningar är att de sitter i så länge och vill inte släppa taget. Att vara täppt i näsan och hosta är inte så kul. Som tur finns ju nasoferm (läs mer på www.nasoferm.se)för nästäppan i alla fall. Sen finns det även ett gäng andra bra tips kring detta med att lindra och snabbt bli av med förkylningen. Själv brukar jag utöver nasoferm även använda mig av echinacea, eller röd solhatt som det även heter. Det finns som sugtabletter, sprayer med mera. Annars är det bra med extra mycket C-vitamin. 

Andra bra tips

Under en förkylning är det även bra att äta mycket extra av Zink. Det är ett mineral som stärker immunförsvaret och flera studier visar att låga värden gör att man både lättare blir förkyld och tar längre tid på sig att tillfriskna. Det är även bra att öka sitt D-vitamin intag.

Att äta bra är även det ett tips. Även om det ibland känns svårt att tänka på att äta alls när man är sjuk så är det bra att se till att få i sig bra mat, äta varierat och inte äta en massa socker. Sen, sova, för sömn gör att man snabbare återhämtar sig när man är sjuk. 

Det är i alla fall mina tips kring förkylning. Kanske du har ett med?

Hur har du det med hälsan?

28 Dec 2021

Nu är det snart nytt år och de flesta av oss har ätit en massa gott i jul. Kanske du känner att det är dags att ta tag i din hälsa nästa år? Att vara lite mer hälsosam? Det du kan börja med, det ärr att kolla upp hur du mår. Det genom att göra en hälsokontroll. Det kan du hitta via hälsokontrollen.nu. Det kan vara bra att göra en hälsokontroll lite då och då, oftare när du blir äldre.

Ändra livsstil

Det är många som vid nyår kommer att ge löften som att sluta röka, äta hälsosammare, börja träna och så vidare. Det bästa är att ta en förändring i taget och göra det till en hållbar lösning. Det är inte en quickfix du ska satsa på, utan det är bättre att sakta men säkert göra en bra förändring av livsstilen. Just att äta rätt och röra på sig mer, det är bra saker att satsa på. Men du kan ju fortfarande ha dagar då du får äta vad du vill, eller dagar att ligga på soffan.

Ta hand om din hälsa

Även om du blir mer hälsosam så kan du drabbas av olika sjukdomar. Det är just därför det är bra att gå på en hälsokontroll lite då och då, så att du vet vad som händer och sker i kroppen. För det är inte alltid som det märks eller syns!

Julstressar du?

19 Nov 2021

På film och i serier, så ser det alltid så mysigt och rofyllt ut detta med att ordna inför julen. I realiteten så är det många av oss som känner av en stor press och stress. Inte minst ekonomiskt! Det är ju ofta denna tid på året som det går åt mest pengar. Det eftersom man ska köpa en massa julklappar, julmat, pynt och så vidare. Det hade inte vart fel ha en egen revisor, läs mer här. Men som privatperson får man försöka ha bra koll själv. Ett smart sätt att minska din ekonomiska stress en hel del är att du sätter upp en budget. Sätt ett tak på vad julen får kosta totalt.

Låt oss säga att du har max 8 000 kr att röra dig med i december. Fördela då dessa pengar på saker som mat, dryck, julklappar, nöjen, transporter till nära och kära, dekorationer med mera. Sen är det upp till dig hur mycket pengar på varje post du vill lägga.

Var ute i god tid

Det är rätt smart att se till att vara ute i god tid. Julklappar kan du försöka att handla på dig redan under året, så att inte alla inköp hamnar i december månad. Sedan, ska du laga massa mat och sånt, så kan du även där förbereda och frysa in en del, som till exempelvis köttbullar, kakor med mera. Sätt gärna ett datum då allt ska vara klart, så att du även hinner njuta av julen!

← Äldre inlägg