Vad är fiskrom och vad är skillnaden mot kaviar?

När du väl kommer in i kaviarens värld kommer du snart att få reda på att det är en ganska stor plats. Från klassisk kaviar till substitut, hybrider, löjrom och många andra typer, det är inte konstigt att man kan bli förvirrad. Sedan finns det ju olika kaviar, som Kalles kaviar till rysk kaviar.

Alla fiskägg är tekniskt sett löjrom, men inte all löjrom är kaviar. Termen kaviar gäller endast fiskrom i störfamiljen Acipenseridae. Och vad är egentligen fiskrom? När vi säger "rom" syftar vi på alla obefruktade ägg som samlats in från marina djur. Löjrom är de fullt mogna, obefruktade inre äggmassorna i äggstockarna, eller fiskens utsläppta externa äggmassor. Laxrom och löjrom från sik, öring, torsk, röd kaviar, ikura och tobiko etc. betraktas som "kaviarersättningar" och inte kaviar. Vill du köpa äkta Kalix löjrom, så kan du göra det på Löjromsexpressen

Finns det något gemensamt?

Än så länge vet du redan att kaviar och fiskrom är två olika saker. Men har de något gemensamt? I grund och botten är både kaviar och löjrom fiskägg, men kaviar är en speciell sorts löjrom från störfamiljen som har kurerats. Otorkad löjrom kallas vanligtvis för "gröna ägg" i industrin.

Nu, vad är skillnaden mellan kaviar och fiskrom? Det hela ligger i vilka marina djur som löjromen skördas från. Enligt den traditionella definitionen, som upprätthålls av större delen av resten av världen, är ordet "kaviar" reserverat för löjrom som endast kommer från fisk från störfamiljen. Kombinationen av obefruktade störägg och salt skapar delikatessen som kallas kaviar. Så, löjrom som skördats från en störart anses fortfarande löjrom tills den är saltkurad, då den skulle kallas kaviar.

14 Dec 2022