Vad är vitt snus egentligen?

Vitt tobaksfritt snus är en variant av snus som inte innehåller tobak. Ingredienserna varierar mellan olika tillverkare så titta alltid på innehållsförteckningen. Här är några vanliga komponenter som ofta används i vitt snus och tobaksfria snusprodukter:

  • Fyllnadsmedel: Istället för tobak kan fyllnadsmedel såsom cellulosa eller annat vegetabiliskt fiber användas för att ge snuset dess struktur.
  • Vatten: Det används för att ge fukt och konsistens åt snuset.
  • Smakämnen: För att förbättra smaken kan tobaksfria snus innehålla olika smakämnen, till exempel mint, lakrits eller andra tillsatser för att ge önskad smak.
  • Fuktighetsbevarande medel: För att bibehålla fuktnivån i produkten används ofta fuktighetsbevarande medel.
  • PH-justerande ämnen: För att uppnå önskad PH-nivå i produkten kan vissa kemiska tillsatser användas.

Åldersgräns på vitt snus

Det är 18-årsgräns för all typ av snus, och det gäller då även vitt tobaksfritt snus. 18-årsgränsen för snus beror på regleringar och lagstiftning som syftar till att skydda unga människor från potentiella hälsorisker och beroendeframkallande ämnen. Även om vitt snus kan vara nikotinfritt eller innehålla låga nivåer av nikotin, kan det fortfarande finnas andra hälsofrågor eller risker som motiverar en åldersgräns för inköp. 

Det lagstiftarna menar är att om unga människor blir vana vid nikotinfritt snus är det enklare för dem att senare gå över till snus som innehåller nikotin vilket vore hälsovådligt enligt den forskning som råder. 

För dig som är över 18 är det dock fritt fram att köpa vitt snus. Du kan köpa det i butik över disk, eller online i olika webbshopar. 

20 Jan 2024