Vetenskapliga fakta om lycka

Vem vill inte vara lycklig? Sannolikt kommer ingen att räcka upp sin hand för den. Jag är inte säker på dig, men jag spenderar mycket tid på att tänka på lycka och dess krångligheter. Vissa vetenskapliga fakta om lycka har tyckt mig särskilt intressanta. Jag har samlat dem för dig här, och förhoppningsvis kommer du att tycka att de är lika spännande som jag gör.

Lycka har makt över ditt immunförsvar

Att vara lycklig låter inte bara som en trevlig sak, det kan vara en trevlig sak för våra kroppar också. Specifikt kan lycka hjälpa till att stärka vårt immunförsvar. Forskning publicerad i tidskriften Psychosomatic Medicine fann att människor som har mer positiva känslor är mindre benägna att utveckla förkylning. Bara en av ungefär en miljon anledningar att få ett leende på läpparna idag.

Att göra gott för andra betyder att göra gott för sig själv

När det gäller lycka, genom att göra andra lyckliga kan vi också göra oss själva lyckliga. Enligt Huffington Post är att utföra goda gärningar ett av de snabbaste sätten att få in lite lycka i våra egna liv. Utloppet noterade att flera studier har visat att människor som donerar till välgörenhetsorganisationer, till exempel, kommer att känna sig lyckligare tack vare en utlösare av känslor av belöning. Studierna går vidare för att hitta att hjärnan uppmuntras då också att göra fler bra saker.

En viss utsträckning av lycka är ärvt

Om du någonsin har antagit att lycka är något som är helt i din egen kontroll, tänk om. Enligt forskare från University of Minnesota är en del av din lycka ärvd. Forskarna genomförde en studie på par av enäggstvillingar och fann att vid varje given tidpunkt var ungefär hälften av deras lycka korrelerad till genetik.

Blomdofter kan göra dig lycklig

Har du någonsin hört någon säga, "Stanna och lukta på rosorna"? Det kanske inte är en dålig idé. Enligt en studie av forskare vid Rutgers University har de som utsätts för blomdofter ungefär tre gånger så stor risk att vara lyckliga. Verkar vara ett tillräckligt enkelt sätt att höja ditt humör, om du frågar mig.

Lyckliga är de med timlön

Ännu ett intressant faktum - de som får betalt per timme på sitt jobb kontra att göra en fast lön rapporterar att de är lyckligare, enligt en studie från tidskriften Personality and Social Psychology Bulletin. Varför? Forskarna tror att detta kan bero på att anställda bättre kan fokusera på värdet av sin tid i varje lönecheck, vilket främjar lycka.

Relationer är viktigare än pengar

Ibland undrar jag om pengar verkligen kan köpa lycka trots allt. Det verkar dock som om relationer överträffar pengar, enligt vetenskapen. Fast Company rapporterade om en studie från Journal of Socio-Economics som fann att tillfredsställelse av relationer (romantiska eller platoniska) spelade en större roll för lycka än $100 000 skulle göra.

Ljusa färger kan förgylla din dag

Enligt en studie från 2010 från tidskriften BMC Medical Research Methodology går ljusa färger hand i hand med lycka. Detta gäller särskilt gult, fann studien, eftersom gladare människor föredrar den färgen. Däremot var grått närmast förknippat med ångest och depression i studien.

Lycka kan hjälpa till att lindra smärta

Lycka som smärtstillande? Japp. En studie från 2005 publicerad i Journal of Consulting and Clinical Psychology tittade på kvinnor som lider av artrit och kronisk smärta. Enligt studien var de som upplevde mer positiva känslor - lycka, entusiasm, etc. - mindre benägna att uppleva smärta.

Att vara ute kan göra dig lyckligare

Världen utanför ditt kontor kan vara en sådan lycklig plats. Enligt en studie publicerad i tidskriften Global Environmental Change gör det att vara utomhus människor lyckligare. Den idealiska platsen för lycka är en utomhusplats nära vattnet när vädret är varmt, enligt studien.

Lycka är smittsamt

Här är lite underbara nyheter: Lycka är smittsamt. Enligt en studie från British Medical Journal kan vi känna oss lyckliga bara genom att vara runt andra människor som är glada. Lycka, hävdar studien därför, är smittsam. Om någon är glad kan de göra oss lyckliga, och vi kan i sin tur göra någon annan glad. Det kan fortsätta för evigt.

12 Apr 2023