Så lindrar du knäsmärtan

Har du ont i knäna? Du är långt ifrån ensam. Smärta i knäna är ett vanligt problem och det både hos unga och äldre. Det kan bero på olika saker som skador i muskler, ålder, fetma, artros eller att man skadat knäleden på något sätt. Det kan också vara rena förslitningsskador. Det kan hjälpa med knäskydd som stabiliserar och avlastar men du bör också aktivt jobba med kroppen för att lindra din värk. Här får du några tips på vad du kan göra.

Sätt att lindra smärtan i ditt knä

Du bör alltid vända dig till en läkare eller specialist som kan identifiera vad problemet är. Det kan behövas en operation, och du kan också få övningar. Mina tips kan du se mer som komplement till vad läkaren instruerar dig att göra. 

  1. Benlyft: Ligg plant med benen utsträckta. Lyft sedan båda benen utan att böja dem. Gör 10-15 lyft, 3 till 4 gånger med vila mellan varje gång. 
  2. Knäböj: Ligg kvar och låt ett ben vara utsträckt och dra hälen på det andra benet närmare rumpan. Lyft sedan det utsträckta benet och håll kvar i 10 sekunder. Byt sedan ben och repetera 3-4 gånger. 
  3. Ta promenader: Ta raska promenader på minst 30 minuter varje dag. Tänk på att ha bekväma skor så du inte får ont. 

Och du, ta en titt på vågen hemma. Kanske är det så att det finns lite övervikt också? Att bära på extrakilon en längre tid är påfrestande för hela kroppen, men mest för knäna. Det kanske är dags att fundera på att lägga om kosten lite?

16 Feb 2024