Blogg Full

Så påverkas din hälsa av att jobba i öppet kontorslandskap

4 nov 2019

kontor

Idag finns det olika typer av kontor. Att jobba på en kontor med öppna kontorslandskap funkar jättebra på vissa företag. Dock har det gjorts studier som visar en del, de blir sjukare och får sämre fokus samt att de distanserar sig från sina kollegor. Dock finns det saker man kan göra, för att det ska bli bättre.

Tips för ett bra kontorslandskap

Det första ni kan göra är att dämpa ljudet. Det med mattor i gångar och använd er även av bra ljudabsorbenter. Sätt inte ljudkänsliga medarbetare i hörn som inte är akustikplanerade

En annan sak att göra det är att se till att det är bra belysning, bra ventilation och bra temperatur. Det är viktigt för alla medarbetare.

Dessutom bör ni se till så att det finns  mötesrum och tysta rum. Se till att dessa fungerar. Ha inte för lite inredning i dem, för då kan de eka för mycket. Så inred med mycket kontorsmöbler och fler ljudabsorbenter. 

Sedan kan det vara bra att medarbetarna får vara med och bestämma hur det ska vara och om det finns behov för vissa att sitta mer enskilt eller så. Om det inte går, se i alla fall till att placera dem där det är minst ljud. 

Se även över andra delar av kontoret som lunchrum med mera om det är saker som kan behöva åtgärdas även där. Det ger en mycket bättre arbetsmiljö och det gör att alla trivs på bättre sätt. 

Vara ute i naturen kan boosta välmåendet

14 okt 2019

skogen

Att tillbringa tid ute i naturen kan göra gott för välmåendet. Det spelar ingen roll vad man gör ute i naturen, om man är i skogen, eller på andra platser i naturen. Ett tips är sätta upp en åtelkamera, för att kika på djur. Det är som en övervakningskamera utomhus, fast för djur. Att vara ute i naturen ger oss mer positiva känslor. Vi känner ss lyckligare och kan slappna av. Forskning visar att kontakt med naturen ökar mängden positiva känslor hos oss i och med dess effekt på vår hälsa och kognitiva förmåga.

Många bra effekter

Tid i naturen ger oss även tillbaka energi och sänker stressnivåerna. Det ger även effekt på så vis att det minskar mental trötthet.  Kontakt med naturen kan stärka ditt sinne och dina tankar med. En forskning säger det att en vistelse i naturen kan förbättra fokus och koncentrationen. Då du kan fokusera är dina tankar är klarare och du agerar också smartare.

Sedan så har forskning visat att människor som bor nära naturen är mer sannolika att ha en hälsosam och aktiv och livsstil. Det sägs även att man kan leva ett längre liv ifall du spenderar tid i naturen. 

Det är ju inte alla som har nära till en egen skog, men många städer har i alla fall parker och även det kan fungera. Så vill du boosta ditt välmående, se till att ta dig ut i naturen, på något sätt i alla fall. 

 

 

Bästa knepen för att skapa ditt eget hemma-spa

23 aug 2019

Ibland kan man må bra av att ta en dag för sig själv. Att åka på spa kan vara dyrt och ibland inte möjligt heller på grund av hur man mår annars. Då kan man skapa ett eget slags hemma-spa om man vill. Du kan testa bra produkter från denna sidan om du vill: fitline-beautyline.se. Tänk på att du värd att tas hand om. Du är det viktigaste du har. Så ta en dag där du verkligen tar hand om dig själv. 

Skapa ditt spa hemma

Du bör se till att försöka koppla bort verkligheten och var i nuet. Stäng av mobilen och sätt på avslappnad musik. Har du problem med att komma till ro så finns det många mindfullness- och avslappningsappar att ladda hem.

Se även till att skapa en harmonisk omgivning. Ta fram färska blommor, färsk frukt, tänd en massa ljus och doftljus och så vidare.

Tappa upp ett varmt bad och häll i en gott doftande badolja. Ligg i badet och försök bara att vara i nuet. Har du inget badkar så går det lika bra att ta en varm dusch.

Skrubba kroppen med en  kroppsskrubb som rensar kroppen från alla slaggprodukter och döda hudceller. Du kan göra en egen. 1 del olivolja, 2 delar socker och saften från en citron. 

Se även till att ta hand om andra delar av kroppen så som ansiktet, håret, fötterna, läpparna. Det finns flera bra produkter att köpa eller varför inte tillverka egna?

det för omständigt att göra en skrubb så går det bra att peela med en fuktad handduk också.

Fortsätt efter badet med att ta det lugnt och slappna av. Sätt inte på mobilen det första du gör. Sätt dig i soffan, läs en bra tidning och njut av bit mörk choklad och njut av att vara du.

 

 

Sommaren är en tid för vila

19 jul 2019

Sommaren är nog min allra bästa årstid tror jag. Det är nu värmen är här, det är sol, lata dagar och tid för att njuta och ladda sina batterier. Jag försöker göra så lite som möjligt under sommaren. Gör bara det jag måste. Fick till exempel gå ut på wynns.se och beställa bilvårdsprodukter till en vän. Men det var inte så ansträngande. Men annars har det varit många dagar med bara vara. Jag har börjat lyssna på ljudbok och funderar allvarligt på att sätta upp en hängmatta här hemma att kunna ligga i. Jag tror fler behöver göra så, att vila upp sig och låta bli att ha en massa måsten. Idag är det allt för många som bränner ut sig. Det efttersom att allt går i 190 på vardagarna och när semestern kommer ja då ska det hinnas med så mycket!

Lär dig slappna av

Flöer människor bör lära sig att det är helt ok att inte göra en masssa grejer bara för att man är ledig. Visst är det bra att ha tid till renovering eller tid att resa runt och titta på en massa grejer. Men det är inte bra att göra det på bekostnad av hur man mår. Eftersom man ska orka med vardagen sen, är det viktigt att vila då man får tillfälle. De flesta har 4 veckor med semester och fyller alla dessa veckor med en massa måsten och så är det snart dags att jobba igen. Ta lite tid för dig själv under dessa veckor istället!

Må bättre på insidan av att ta hand om utsidan

21 apr 2019

Självmedicinering är alldeles för vanligt bland oss som har olika bokstavsdiagnoser. Det är många som använder sig av alkohol och/eller droger för att känna sig i balans. Det är enligt mig en farlig väg att vandra för man hamnar snabbt i ett beroende som man har svårt att ta sig ur. Som tjej med ett kaotiskt inre så ser jag till att istället lägga lite fokus på utsidan av kroppen. För känner jag att jag är snygg och välmående på utsidan, så hänger insidan med på nåt sätt. Man blir lite mer harmonisk av att ha varit på spa, valt att vaxa kroppen när man är i Göteborg eller bara sitta hos en frisör och få håret klippt. 

Slipp paniken av att ringa och boka

Det som har varit ett hinder för mig är att man måste ringa till salongerna och kolla om de har tid och det har varit skitjobbigt. För det mesta har jag ju då struntat i det, och då mått lite sämre. Nu finns det en jättebra hemsida som heter Timecenter där du inte bara hittar salongerna. Du ser också vilka lediga tider de har, och du kan på samma gång se till att boka en tid. Det är smart för alla, men extra bra för oss som har det lite jobbigt i vardagen och har svårt att tackla motgångar. Jag ser direkt om min bokning är klar, och kan sedan bara gå dit på utsatt tid. 

Våren gör underverk för kropp och själ

19 apr 2019

vitsippor

Det är så skönt att vi är i slutet av april. Man känner nu att våren är riktigt på gång. Solen lyser och det har börjat komma knoppar lite varstans. Det är ännu inte så varmt, men det är på gång. Solen och ljuset gör att jag får lite mer energi över än vad jag hade när det var vinter. När det är mörkt nästan dygnet runt och snö och kyla så är det svårt att vara aktiv och röra på sig. Men med våren händer det något. Man får mer energi och orkar mer. Jag har börjat röra på mig mer nu, med lite träning. Kollat in kosttillskott på fitline-sport.se har jag med gjort, kanske är bra att få en extra boost. 

Fira påskafton imorgon

Idag är det långfredag och jag ska snart gå ut på en promenad. Det är lite sol ute, men inte så varmt. Hoppas det är finare imorgon, då det är påskafton. Det har de sagt på vädret i alla fall. Jag ska fira påskafton med familjen. Äta påskmat är det tänkt att vi ska göra, samt så klart påskgodis. Jag brukar säga till min mamma att man blir aldrig för stor för att få ett påskägg, så vi får väl se! Resten av påsken ska jag ta det lugnt, umgås med vänner och bara ha det gott. Sedan nästa vecka är det full träning igen, som jag nyss börjat med. 

 

Det ska kännas bra att ligga inne på sjukhus

13 mar 2019

Det kan finnas en mängd anledningar till att man måste ligga på sjukhus. Det kan vara att man skadat sig, eller att man har en operation inbokat eller att man ska föda barn. En del har svårt för sjukhus överlag. Hela miljön för dem är jobbig. Det är ett måste att man får en bra upplevelse av sitt sjukhusbesök, även om man har ont eller är rädd för det som ska komma. Sjukhus idag kan satsa på att ha mer patientvänliga rum, genom att ha bekväma sjukhussängar med kvalitet och även se till att det finns andra möbler, som inte är så sjukhusaktiga. Göra rummen lite mer ombonade än kliniska om man så säger.

Viktigt med bra vårdpersonal

Utöver att det är bra möbler, sjukhussäng med mera så är det även extremt viktigt att det är br vårdpersonal. Nu inte bara att de är duktiga på det de gör, de behöver även vara bra på att ta människor så att säga. Hjälpa dem ut med sin rullstol för att fika om de vill det, eller lyssna en stund på vad de har att säga. Inte vara allt för stressade. Tyvärr är det ju ofta underbemannat på många platser, men det finns alltid tid över för ett par vänliga ord. som patient vill man ju bli sedd och inte talad över huvudet på. Så är du i ett yrke inom vården, tänk lite extra på just det, att det är viktigt att se människan, inte bara patienten. 

Må bra i solen

12 nov 2018

Något de allra flesta mår bra av, det är att resa utomlands och njuta av sol och värme. Det ger energi och glädje så att säga. En del som har vissa sjukdomar mår dessutom ännu bättre av att vistas i solen på detta sätt. Till exempel de som har ledvärk eller psoriasis med flera andra saker. Men även "vanliga" männskor mår ofta bra av detta. Det spelar ingen roll om man bor i ett hus på Mallorca, ett hotell i Thailand, eller en strandhydda i söderhavet. 

Alla har vi vår favoritplats

De allra flesta av oss som har rest ett par gånger, vi har hittat vår absoluta favoritplats i världen. Andra letar fortfarande efter den. Vad man har som favorit är ju helt olika. En del trivs att bo i ett hus på Mallorca, andra trivs att backpacka eller att öluffa. En del vill bara ligga på stranden och det ovsett land. 

Hitta din plats i världen

För att hitta din favoritplats i världen så är det inte fel att bege sig ut i den! Res så mycket som du kan, så mycket som plånboken tillåter och så mycket som du kan när det kommer till att ta ledigt då. Våga testa nya ställen, nya länder och så vidare. Då blir det snart så att du kommer att upptäcka att det finns en plats i världen där du trivs som allra bäst och där du mår som allra bäst!

Gäller att ta hand om sina tänder

8 nov 2018

En viktig del av vår kropp det är våra tänder och mun. Allt för många är det som missköter sina tänder och det kan leda till sjukdomar, hål och annat. Det är inte bra, utan det är ett måste att ha en god tandvård. Att borsta tänderna minst två gånger per dag, använda tandtråd, munskölj och att regelbundet gå till tandläkaren är något alla borde se till att göra!

Du vill inte drabbas av tandlossning!

En sjukdom man kan få på sina tänder, det är tandlossning. Det är även kallat parodontit. Detta kan man drabbas av genom att man inte har gjort rent tänderna regelbundet, men det kan även bero på andra saker. Det som sker är att du får en inflammation i tandköttet. Detta kan sprida sig och angriper rothinnan och käkbenet. Det är då tillståndet kallas för tandlossning. Stress och rökning påverkar med. Tandlossning är en folksjukdom och man räknar med att nästan varannan vuxen drabbas. Ser man dock till att sköta sina tänder och har en god tandvård så minskar man risken att drabbas. 

Få hjälp med tandvård

Man kan gå till en tandhygienist för att få råd och hjälp med hur man på bästa sätt ska sköta sina tänder. Det är inte fel att lära sig det, även om du tror att du kan. Många borstar faktiskt sina tänder helt fel! Så se till att lära dig hur man ska göra och sköt om dina tänder!

ADHD

10 sep 2018

En inbyggd turbomotor

ADHD är kanske den sjukdom som är mest i ropet av alla de senaste fem åren. Det är en förkortning för begreppet Attention Deficit Hyperactivity Disorder och innebär i regel att man är överaktiv. Ju mer vi lär oss om ADHD, desto bättre blir vi på att beskriva sjukdomen och min favorit är att säga att en person med ADHD har en inbyggd turbomotor som de själva sällan har särskilt bra kontroll över. Förr i tiden var ADHD personerna stora tillgångar i samhällena - de kunde ofta arbeta hårdare och över längre tid än vanligt folk. Idag, när allt mer tid ska tillbringas stillasittande är ADHD tvärtom begränsande och får människor att känna sig dåliga - särskilt barn. Det finns olika nivåer av ADHD också. På vårdguiden inleds texten som beskriver ADHD såhär:

Adhd innebär att man har svårt med koncentration och uppmärksamhet och att man ofta gör saker utan att tänka efter först. Man störs lätt om det händer mycket omkring en. En del med adhd är väldigt aktiva, andra känner sig trötta och har svårt att komma igång med saker. En del har svårt med sociala relationer.

Jag skulle önska att man såg mindre på ADHD som en sjukdom och mer som något man helt enkelt får anpassa sig att leva efter. Att drömma om ett kontorsarbete när man har ADHD är sällan ultimat, men det finns många yrkeskategorier - inte minst kreativa - där ADHD faktiskt kan ses som en tillgång.

Vad har du för erfarenheter av ADHD?

Äkta frihet genom ett liv fritt från droger

1 sep 2018

Jävla knarkare, pundaridiot, fluddrare eller andra ord är kanske du är något du har fått höra från andra? Då är denna text till dig! Eller är du anhörig till någon som har levt med droger och alkohol som en del av sin vardag? Då är denna text även för dig. Att bli drogfri är inte lätt, det är faktiskt ett rent helvete. Det som krävs för att bli fri från ett missbruk är främst 2 saker.

  1. En insikt om att man är en missbrukare
  2. En vilja att bli fri från sitt missbruk

Har du kommit så här långt så är halva slaget vunnet. Sen börjar kampen mot drogerna. Att göra det på egen hand är mycket svårt, näst intill omöjligt. Det som krävs är att man hamnar i en miljö där man inte kan få tag i drogerna lika lätt. Då är ett behandlingshem för missbrukare ett bra hjälpmedel. Där får man det stöd man behöver för att bryta sig fri från missbruket och de verktyg man behöver för att hålla sig ren! 

Hur gör man för att få den hjälp man behöver?

Många med missbruksproblematik behöver pengar för att köpa droger. För att få pengar så begår man brott och i 99 fall av 100 så hamnar man till slut i fängelse. Där finns det goda möjligheter att starta ett nytt liv, om man vill, och kan få avsluta sitt straff med behandlingshem. Man kan också vända sig till den allmänna sjukvården för att få hjälp, eller gå via socialtjänsten i sin hemkommun. 

Dödar vi kreativiteten i skolan?

10 aug 2018

Vi går i skolan mesta delen av våra barn- och ungdomsår. De flesta går mer än de nio åren som man måste gå, enligt skollagen. Det är ju numera mer eller mindre omöjligt att få jobb om man bara går i grundskola. Vi MÅSTE gå gymnasiet, om vi inte vill leva på socialbidrag. Och det kanske är bra. Vi får ju väldigt lärda ungdomar som har gått gymnasiet. Sedan finns det ju de som väljer att gå utbildning efter gymnasiet. Då handlar det ju om femton år i skola. Men blir vi bättre människor för det? Knappast, men vi blir väl lärda människor. Men är det nödvändigt?

Flera framgångsrika hoppade av skolan

Enligt en man som heter Sir Ken Robinson är det dödande för kreativiteten att gå i skola. Han menar att eftersom alla elever i skolan lär sig att göra på samma sätt, vara på samma sätt, tappat vi förmågan att tänka annorlunda. Att våga tänka annorlunda är det som vi kallar kreativitet. Jag tror att det stämmer. Om vi alltid förväntar oss att barnen alltid ska göra som vi vuxna säger, förlorar de förmågan att tänka självständigt, rebelliskt. Det kanske inte alltid är särskilt populärt bland skolans lärare med elever som är rebeller, men om vi inte får elever som är rebeller, kommer vi inte komma vidare i mänsklighetens utveckling. Många av de framgångsrika företagsledare har hoppat av skolan. En känd är Steven Jobs. En annan som är betydligt yngre är Aviici. Han hoppade av gymnasiet och blev en framgångsrik musiker i stället.

Vikten av bra hudvård

3 aug 2018

Måste man rengöra huden varje dag och använda ansiktskräm? Och är det så att man måste  använda produkter speciellt avsedda för ansiktet eller går det bra med vilken tvål och kräm som helst? Dessa frågor är det många som ställer sig. Att använda hudvårdsprodukter är inte fel och själv använder jag gärna Fitline Beautyline, som finns på https://fitline-beautyline.se/. Vad du använder för din hud, det beror på vad du själv vill att den ska se ut om 10, 20, 30 år. Det går så klart göra rent huden me duschtvål, men konsekvensen blir en hud som torkar ut. Det kan även leda till acne eller skör hud. 

Använd rätt produkter

Det är alltså viktigt att använda rätt produkter när du gör rent din hud, men det är även minst lika viktigt att använda sig av rätt sorts produkter sedan för att smörja in din hud. Det är bra att ta reda på vad du har för typ av hud med, då det finns allt från blandad hy, fet hy, torr hy och så vidare. Då är det lättare att hitta rätt sorts produkter för dig. 

Låt din hud vila ibland

Är du en person som gärna sminkar dig varje dag så ska du veta att det kan förstöra huden. Det är inte fel att låta ansiktet vara i fred ibland och gå osminkad. Det låter huden vila upp sig lite och det mår den så mycket bättre av.

 

Självkärlek

9 mar 2018

Den allra mest betydelsefulla människa man har i sitt liv är en själv. Är man någons barn eller förälder kanske detta faktum är lite svårt att ta till sig till en början, för man upplever att ens förälder respektive barn är viktigare än en själv, men så är det ju inte. Uttrycket "man är sin egen lyckas smed" är väldigt träffande när man talar om självkärlek, för det är bara de som faktisk älskar sig själva som blir lyckliga - det är lite samma sak. Vad som gör en lycklig skiljer från person til lperson antar jag - vissa vill ha stora familjer med en massa gemenskapM andra vill bestiga Mount Everest och sedan hoppa fallskärm från rymden. Whatever rocks your boat, som man säger... 

Man ska vara god mot andra, men i första hand ska man vara god mot sig själv och godhet gentemot en själv är inte direkt skadligt mot andra, vad det än må handla om. Man kan inte älska andra förrän man på riktigt älskar sig själv, så det är alltid där man bör börja om man vill ha mycket kärlek och äkthet i livet. En bra startpunkt är att sänka kraven man har på sig själv - de bör inte vara större än de krav man ställer på andra.

Vilken blodtrycksmätare är bäst i test?

15 nov 2017

Lider man av en mängd sjukdomar så kan det vara viktigt att hålla koll på sitt blodtryck. Ofta kan man ta detta på en vårdcentral, men det går även bra att köpa en egen och ha hemma för att på så vis alltid ha koll på om man har ett för högt blodtryck eller ett för lågt blodtryck. Det är nämligen inte bra något av det. Blodtrycksmätare bäst i test är inte fel att undersöka, så att man får den som passar bäst. Blodtrycket är det mått som anges för det cirkulerande blodets tryck på kärlens väggar. Två typer av mått är det man mäter. Dels trycket som blodet har vid hjärtats sammandragning, respektive utvidgning. Om man vet med sig att man redan har ett avvikande blodtryck så är det bra att hålla koll.

Högt blodtryck vs lågt blodtryck?

De som har högt blodtryck är de som får störst besvär, och riskerna man kan få av detta är att drabbas av stroke, hjärtinfarkt och njursvikt. Det är även farligare en ett lågt blodtryck. Dock kan ett lågt blodtryck skapa obehag i form av till exempel yrsel eller svimningar. Ofta om man reser sig snabbt eller så då blir det nästan att det svartnar för ögonen. Man behandlar sällan lågt blodtryck, eftersom det inte är farligt för hjärtat så som det är med högt blodtryck. Dock kan det för dig egen skull vara skönt att hålla koll på hur ditt blodtryck ligger genom att köpa en egen blodtrycksmätare.

 

 

 

 

← Äldre inlägg