Blogg Full

Må bra i naturen

23 Aug 2022

Något som ger en massa hälsoeffekter, det är att komma nära naturen. Det är ju så att både kroppen och knoppen, den mår bra av att vara ute i skog och mark. Det har gjorts en del studier som visar på att de flesta människor, de sitter ner i 7-8 timmar per dag. Det gör att man i längden påverkas på olika sätt som att få sämre kondition och sämre blodcirkulation. Det finns även forskning som påvisar att många av oss stressar mer och sover mindre. Mycket tack vare att man ständigt är uppkopplad på nätet.

Friluftsliv på olika sätt kan vara ett sätt att bryta detta att bara sitta inne vid datorn eller tvn. Om du har barn, då kan du ta med dem till en naturpark signerad Vortex Cado

Njut mer av naturen

Det är inte fel att njuta mer av naturen, skogen och allt som finns där. Så här säger Folkhälsomyndigheten:

“Att vara ute i naturen kan till exempel medföra minskad stress, stärka kognitiv förmåga, förbättra psykisk hälsa, främja fysisk aktivitet och underlätta social interaktion. Vissa forskare menar till och med att vi skulle bli lyckligare och känna större livskraft om vi fick en starkare koppling till naturen.”

I vår stressade vardag kan det kanske vara svårt att hitta den tid vi behöver för att ta hand om oss på bra sätt. Men det räcker att gå ut, så kommer du att bara efter 15 minuter börja varva ner. 

Behöver du skoinlägg?

3 Aug 2022

Om det är så att du har smärtor i din fot eller fötter, att det gör ont i fotvalven eller att du har andra besvär med dina fötter, då kan det vara så att du behöver skoinlägg. Idag finns det ett brett utbud av olika sorters fotinlägg och skoinlägg. Du kan hitta en hel del olika på https://footio.se/. Alla olika sorters skoinlägg har olika syften. En del är till för att lindra smärta, andra för att avlasta foten och en del i medicinskt syfte.

För att du ska veta vad för skoinlägg det är du behöver, så är det först bra att fastställa varför du har ont i fötterna. 

Bland vanliga orsaker till ont i foten finns hallux valgus, hälsporre, hammartå, Mortons Neurom, hälseneinflammation med mera. Det kan även ha sin orsak i att du har nedsjunkna fotvalv, vilket leder till ont i hålfoten, och fotvalvet. Ytterligare orsaker till värk, smärta och besvär kan vara att du drabbats av en skada, en sjukdom, eller har en inflammation eller infektion i foten. En orsak till ont i fot kan vara att du bär fel sorters skor och då kan det vara läge att byta skor eller satsa på ett skoinlägg.

Skoinlägg kan din lindra smärta

Du kan på egen hand, eller efter kontakt med en läkare satsa på att skaffa dig rätt sorts skoinlägg, för att lindra dina smärtor. Idag finns det som sagt många varianter som kallas fotinlägg, hålfotsinlägg, hälkopp, fotbäddar och fotortos och så vidare. 

Skoinlägg kan användas för att stödja dina fötter, för att göra skorna mer bekväma eller för att få hjälp mot  insjunkna fotvalv.

Du kan kombinera dina hålfotsinlägg med andra skoinlägg, så att både häl, valv och trampdyna får avlastning. För att få rätt sorts inlägg är det dock som sagt bra att kontakta en läkare. Det finns även inlägg för medicinskt bruk att använda.

Om att skaffa hjälp

12 Apr 2022

Det är så pass tabubelagt att söka sig till psykvården att det finns en hel drös med uttryck som maskerar detta behov. Man hör ofta att folk kanske ska "skaffa hjälp", eller så säger de urskuldande och med en min som påtalar att de kanske trots allt är trasiga människor, sämre än alla andra. I sanningens namn är det i mina ögon ett friskhetstecken att söka sig till en psykolog eller annan terapeut för att lösa upp de sociala, känslomässiga och beteenderelaterade "knutor" man har. För vi har alla sådana knutor. En tanke jag har ibland är att göra viss terapi obligatorisk i t ex gymnasiet eller så - om inte annat så hade kanske konceptet avdramatiserats en aning...

Psykologi och samtalsterapi

Jag har själv gått hos en psykolog i Malmö, och hon hjälpte mig med mycket på många sätt. Jag fick bättre kontroll över mina känslor och ett bättre samarbete mellan logik och känslor. Jag fick också verktyg som hjälpte mig att stärka relationer och kraft att lära mig säga nej när något kändes fel. Basic grejer kanske det kan tyckas vara, men vi kämpar alla med och mot inre demoner.

Samtalsterapi kan utformas på olika sätt där klassisk samtalsterapi bygger på att man sitter ensam i ett rum mitt emot sin psykolog och samtalar. Ganska straight forward. Sedan finns det en massa andra varianter. Som psykoterapi Malmö. Själv gick jag i alternativ samtalsterapi i Malmö, som fungerade väldigt bra för mig och mina förutsättningar. Om man inte känner sig bekväm kan - och ska - man bara byta. Bara gör't!

Ergonomi är viktigt både i skolan och på arbetet

12 Apr 2022

När man idag talar om ergonomi så är det oftast i samband med vuxna och att de ska jobba på ett ergonomiskt sätt, eller ha ergonomiska hjälpmedel. Men det är minst lika viktigt för skolbarn i alla åldrar. I skolan går det att ha ergonomiska lösningar för både elever och lärare. Det finns ofta en hel del anpassade möbler som är bra att satsa på och du kan hitta en hel del av det hos Cadiform

Klassrummet är ju även det en arbetsplats, för barn och ungdomar samt för lärare då så klart. Det är inte fel att satsa på att ha ergonomiska möbler för att göra klassrummet till en positiv arbetsmiljö med lärande och personlig utveckling i centrum.

Den fysiska miljön är mycket avgörande för hur inlärningen sker. Barn och unga bör ha en  bra kroppsställning, ljus, ljud och ventilation och en miljö som är flexibel och skapar variation för att få en ökad trivsel.

Smart med anpassade möbler i skolan

Lika viktigt som det är att lärarna har ergonomiska möbler att arbeta vid, är det att även alla elever har det. Det är mycket viktigt att skolbänkar och stolar är anpassade för olika elever, då de alla är olika långa och har olika förutsättnignar. 

Det bästa alternativet är att satsa på bord som går att höja och sänka samt även stolar med samma funktion. En ergonmisk arbetsställning är viktigt att ha, oavsett om man är lärare eller elev.

Tråkigt att vara förkyld

28 Jan 2022

Att drabbas av förkylning under vintern är faktiskt ganska vanligt. Något jag kan tycka är jobbigt med dessa förkylningar är att de sitter i så länge och vill inte släppa taget. Att vara täppt i näsan och hosta är inte så kul. Som tur finns ju nasoferm (läs mer på www.nasoferm.se)för nästäppan i alla fall. Sen finns det även ett gäng andra bra tips kring detta med att lindra och snabbt bli av med förkylningen. Själv brukar jag utöver nasoferm även använda mig av echinacea, eller röd solhatt som det även heter. Det finns som sugtabletter, sprayer med mera. Annars är det bra med extra mycket C-vitamin. 

Andra bra tips

Under en förkylning är det även bra att äta mycket extra av Zink. Det är ett mineral som stärker immunförsvaret och flera studier visar att låga värden gör att man både lättare blir förkyld och tar längre tid på sig att tillfriskna. Det är även bra att öka sitt D-vitamin intag.

Att äta bra är även det ett tips. Även om det ibland känns svårt att tänka på att äta alls när man är sjuk så är det bra att se till att få i sig bra mat, äta varierat och inte äta en massa socker. Sen, sova, för sömn gör att man snabbare återhämtar sig när man är sjuk. 

Det är i alla fall mina tips kring förkylning. Kanske du har ett med?

Hur har du det med hälsan?

28 Dec 2021

Nu är det snart nytt år och de flesta av oss har ätit en massa gott i jul. Kanske du känner att det är dags att ta tag i din hälsa nästa år? Att vara lite mer hälsosam? Det du kan börja med, det ärr att kolla upp hur du mår. Det genom att göra en hälsokontroll. Det kan du hitta via hälsokontrollen.nu. Det kan vara bra att göra en hälsokontroll lite då och då, oftare när du blir äldre.

Ändra livsstil

Det är många som vid nyår kommer att ge löften som att sluta röka, äta hälsosammare, börja träna och så vidare. Det bästa är att ta en förändring i taget och göra det till en hållbar lösning. Det är inte en quickfix du ska satsa på, utan det är bättre att sakta men säkert göra en bra förändring av livsstilen. Just att äta rätt och röra på sig mer, det är bra saker att satsa på. Men du kan ju fortfarande ha dagar då du får äta vad du vill, eller dagar att ligga på soffan.

Ta hand om din hälsa

Även om du blir mer hälsosam så kan du drabbas av olika sjukdomar. Det är just därför det är bra att gå på en hälsokontroll lite då och då, så att du vet vad som händer och sker i kroppen. För det är inte alltid som det märks eller syns!

Julstressar du?

19 Nov 2021

På film och i serier, så ser det alltid så mysigt och rofyllt ut detta med att ordna inför julen. I realiteten så är det många av oss som känner av en stor press och stress. Inte minst ekonomiskt! Det är ju ofta denna tid på året som det går åt mest pengar. Det eftersom man ska köpa en massa julklappar, julmat, pynt och så vidare. Det hade inte vart fel ha en egen revisor, läs mer här. Men som privatperson får man försöka ha bra koll själv. Ett smart sätt att minska din ekonomiska stress en hel del är att du sätter upp en budget. Sätt ett tak på vad julen får kosta totalt.

Låt oss säga att du har max 8 000 kr att röra dig med i december. Fördela då dessa pengar på saker som mat, dryck, julklappar, nöjen, transporter till nära och kära, dekorationer med mera. Sen är det upp till dig hur mycket pengar på varje post du vill lägga.

Var ute i god tid

Det är rätt smart att se till att vara ute i god tid. Julklappar kan du försöka att handla på dig redan under året, så att inte alla inköp hamnar i december månad. Sedan, ska du laga massa mat och sånt, så kan du även där förbereda och frysa in en del, som till exempelvis köttbullar, kakor med mera. Sätt gärna ett datum då allt ska vara klart, så att du även hinner njuta av julen!

Man mår bra av att röra på sig

14 May 2021

De allra flesta är medvetna om att det är bra att röra på sig på ett eller annat sätt. Att träna, det är bra för både kropp och själ. Om man tränar en del kan man med fördel testa fitline. Men så är det ju så att inte alla har möjligheten eller orken att gå och träna flera dagar per vecka. Om man kanske inte mår så bra psykiskt så kan det vara svårt att motivera sig att träna. Men det kan vara idé att skaffa hund. Det gör att man kommer ut varje dag på promenader. Det kan vara ett bra sätt att motivera sig att röra sig ute i alla fall.

Hitta det du gillar att göra

Det de flesta tänker på då man säger träna är att gå på gymmet. Men det är inte bara det man kan göra för att träna. Det finns så många olika saker att göra idag för att röra på sig. Du kan testa att gå på en danskurs eller testa gruppträning av något slag, eller så är simning, bowling eller curling din grej. För att få viljan till att röra sig och träna är det bra att göra det man gillar att göra. Det ska vara kul och man ska längta efter nästa pass. Så därför är det smart att testa på en massa olika saker för att hitta just det man gillar att göra och vill fortsätta med.

Har du tappat en tand?

14 Apr 2021

Att tappa tänder som barn, det är helt naturligt. Det är ju så att de första tänderna, mjölktänderna, de ska tappas, för att bytas ut mot de permanenta tänderna. Men, om man har fått alla sina permanenta tänder, då är det inte meningen att de ska tappas. Dock kan detta ändå ske. Det kan vara att man råkat ut för en olycka, som ett slag mot munnen, så att en eller flera tänder blir lösa eller slåtts ut. Det kan även vara så att man har drabbats av en tandlossningssjukdom. Det man kan göra då, det är att få ett tandimplantat Stockholm. Man ersätter då den förlorade tanden med en slags fejktand. 

Vad innebär det att få ett tandimplantat?

Om man förlorar en eller ett par tänder så är det vanligt att man ersätter dem med tandimplantat. Det är då en konstgjord tand i titan och porslin. Man sätter fast en slags skruv i titan i käken. När det läkt, så kan man sedan skruva på en tand i porslin. Det ger ett naturligt reultat och det påminner om den ursprungliga tanden. 

Om du drabbats av tandlossning

Är det så att du drabbats av en tandlossningssjukdom så är det bra att få en behandling av din tandläkare. I vissa fall kan man få det att stanna av. Det gäller att få dina tänder att må bra, så se till att regelbundet besöka tandhygienisten samt din tandläkare för att upptäcka problem i tid.

Inte kul att ha halsbränna

24 Feb 2021

Att drabbas av halsbränna, det är inte så kul, men oftast är det ofarligt. Det är inte ovanligt att drabbas av det på natten, men det sker även under dagen. Halsbränna heter även magsaftsreflux. Det finns en del olika anledningar till att vi får halsbränna men huvudorsaken är att magsaft kommer upp till matstrupen från magsäcken. Ett mycket enkelt sätt att dämpa det på är att ta Gaviscon. Det finns i tuggtabletter samt i flytande form. Fördelen med den är att den motverkar att de sura uppstötningarna tar sig uppåt.

Undvik att få halsbränna

Det finns en del saker man kan göra för att motverka att få halsbränna. Det är dels att inte lägga sig direkt ner efter en måltid. Sedan är det bra att undvika viss mat som kan främja halsbränna. Det är då bland annat dessa saker:

 • Choklad
 • Fet mat
 • Tomater
 • Nudlar
 • Vitlök
 • Mjölk
 • Te
 • Kaffe
 • Donuts
 • Fet stekt eller friterad mat
 • Kryddstarkmat
 • Kolsyrad dryck
 • Bröd

Sen är det viktigt att se till att äta maten du äter långsamt och tuggar ordentligt. Om du äter snabbt och för mycket på en och samma gång så kan du bli illamående men också skapa halsbränna.

Även cigaretter och alkohol är bra att undvika så mycket som möjligt. Om du ändå drabbas av halsbränna ibland, se till att ha Gaviscon hemma. Det lindrar riktigt snabbt, även om det inte smakar så himla gott!

Mår kroppen bra så mår själen bra

23 Feb 2021

Att må bra, gäller oftast både kropp och själ. De hänger liksom samman på något vis. Fysisk aktivitet har ofta en riktigt bra påverkan på hur man mår psykiskt. Brist på fysisk aktivitet kan leda till att man blir lite deppig eller att man sover dåligt. Det handlar inte om att man behöver bli värsta atleten, utan det handlar om att komma ut och röra på kroppen. Även om man kanske känner sig nedstämd eller inte mår bra, så kan det alltså göra gott att komma ut lite, om än så bara en kort promenad.

Hitta det du gillar att göra

Att göra saker man inte gillar, det håller inte i längden. Idag finns det en massa olika motionsformer så det är rätt så lätt att hitta något som är kul som man vill fortsätta med. Det kan vara ridning, dansa, fäktning, simma, gymmet, fotboll eller ja vad som helst. Om du blir mycket aktiv, testa gärna då tillskott, läs mer här.

Utöver att röra på sig och att hitta aktiviteter man gillar att göra är det bra att även ha en relativt bra kost samt att försöka få den sömnen man behöver. Men även det hänger samman. Rör du på dig mycket så är det ofta lättare att snabbt somna och få den sömn du behöver. Äta rätt handlar om att inte stoppa i dig en massa onyttigt till vardags och tränar du så kommer din kropp hellre vilja ha rejäl mat än skräp.

Att få leva som vanligt även med ett funktionshinder

21 Jan 2021

Om man har ett funktionshinder så betyder inte det att man måste vara ett slags vårdpaket. Det går att leva helt vanligt liv, med lite hjälp av personliga assistenter. En personlig assistent i Lomma har man rätt till om det är så att man har behöver hjälp med det som heter grundläggande behov. Personer som är upp till 65 år gammal samt har stora och/eller varaktiga funktionsnedsättningar och behöver personligt stöd kan ansöka om att få personlig assistans. Grundläggande behov omfattar hjälp med att tvätta dig, äta, klä av dig och klä på dig, andas och gå på toaletten. Till grundläggande behov räknas också att kunna kommunicera med andra och att få hjälp med sondmatning.

Rätten till ett självständigt liv

Syftet med assistansen är att du ska kunna leva så självständigt som möjligt och på det sätt du vill. Din funktionsnedsättning ska finnas under en längre tid för att du ska kunna få personlig assistans. Personlig assistans är en del av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. För att få personlig assistent i Eslöv till exempel så är det antingen hos kommunen eller Försäkringskassan du ska söka hos.

Hos kommunen är det du ska du lämna in din ansökan till om det är så att du behöver hjälp med de grundläggande behoven i mindre än 20 timmar i veckan. Hos FK ansöker du om det är så att du behöver assistans med de grundläggande behoven i mer än 20 timmar i veckan.

Cykel är framtiden

13 Jan 2021

Vägen till välmående och bättre hälsa kan vara lång och svår för vissa av oss. Det är inte alltid en enkel sak att börja jogga eller satsa stenhårt på gymmet. Då får man börja lite lugnare. Ett bra sätt är att börja cykla och jag vill gärna tipsa lite om Crescent elcyklar med favoriten Elina, som också är den modell du ser på bilden. En elcykel är bra på det viset att du själv kan välja när du vill ta i och trampa eller när du vill kunna pausa lite och ändå kunna ta dig framåt. Det finns de som hävdar att elcyklar är till för de som är lata, men jag säger tvärtom. En elcykel är perfekt för dig som vill börja röra på dig mer men som inte riktigt har orken ännu. Dessutom är det mer miljövänligt än att ta bilen till gymmet. 

Konsten att välja rätt cykel

Elcykelpunkten, som säljer Crescent i Stockholm, kan guida dig till rätt cykel. De har en stor mängd olika cyklar som passar både för landsväg, skog eller lite mitt emellan. Min egen favorit är Elina som är som en gammal hederlig damcykel med korg och allt. Den är stabil och när man cyklar på den utan att ha motorn igång så är den väldigt lättrampad. När man sedan kör med elmotorn så är det rätt bra drag också, och det är kul att känna vinden i ansiktet medan man susar fram. Har du aldrig provat en elcykel? Gör det! Det är hur häftigt som helst. 

Vore mysigt med en kattunge

3 Nov 2020

När man är hemma mycket, är sjuk och inte mår bra, så känns det bra att ha någon form av sällskap. Att umgås med andra människor när jag inte mår bra, det fungerar inte. Hade ett tag tankar på att skaffa en hund. Men grejen med en hund är ju att den måste man gå ut med, i ur och skur. Det orkar man inte alltid kanske då man inte mår bra. Då föll tankarna på att kanske skaffa en katt. De är ju mysiga att ha i knäet, i soffan, i sängen.

Välja ras

Det finns ju en massa olika raser när det gäller katter. Raskatter är ofta avlade för att ha vissa egenskaper. Men en bondkatt kan vara minst lika mysig. Jag vet inte vad som skulle passa mig. Raskatter kostar ju ofta en hel del mer än vad bondkatter gör så att säga.

Det man kan göra, är ju att ta hand om en hemlös katt. Det finns ju katthem att vända sig till. 

Ha rätt saker hemma

Om man skaffar en katt så måste man även skaffa lite andra saker. Bland annat är det bra att teckna en kattförsäkring. På husdjursrevyn kan man jämföra olika. Sedan ska katten ha mat, matskål, vattenskål, kattlåda, kattsand, leksaker, klösbräda eller klätterställning. Samt massa mer saker.

Jag tror jag ska läsa på lite mer vad det innebär att skaffa en katt och sedan kanske börja kolla runt efter en alldeles egen.

Vad varje kvinna bör ha i sin sminkväska

1 Nov 2020

En kvinnas sminkväska kan vara hennes bästa vän ibland. Det är ju helt upp till dig, vad du tycker det ska finnas i den, men tänkte ge tips på ett par prylar som du kan komma långt med. Det för att kunna göra bra basmakeup så väl som lite festligare sminkning. 

Alla sminkväskor bör innehålla en bra foundation. Om du har en flytande foundation eller har hud som lätt blir glansig bör du även komplettera med ett puder, annars klarar du dig utmärkt med en mineralfoundation.

Ha även en concealer och då en sort som fungerar för dina behov. Är det för att  täcka mörka ringar under ögonen bör du välja en lite tunnare concealer i en ton nyans som är snäppet ljusare än din hud.

Det är även bra att ha en bronzer. Ta en nyans som ligger nära din egen då du är solbränd. Sedan kan du även satsa på en bra rouge. 

Fler bra sminkprylar

Ett par olika ögonskuggor är även det ett måste. Det kan vara smart att satsa på en ögonskuggepalett. De har allt från vå till tiotals ögonskuggor i.

Sedan är det även bra att ha en eyeliner, eftersom att du med en sådan kan dramatiskt ändra din sminklook. 

En bra mascara är även det ett måste. På skonhetsguiden kan du jämföra olika för att hitta den som passar dig bäst.

Satsa även på ett läppglasn samt ett läppstift. Sen, utöver alla sminkprodukter, satsa även på bra sminkkborstar och annat för att kunna applicera ditt smink på ett bra sätt.

← Äldre inlägg