Blogg Full

Det ska kännas bra att ligga inne på sjukhus

13 mar 2019

Det kan finnas en mängd anledningar till att man måste ligga på sjukhus. Det kan vara att man skadat sig, eller att man har en operation inbokat eller att man ska föda barn. En del har svårt för sjukhus överlag. Hela miljön för dem är jobbig. Det är ett måste att man får en bra upplevelse av sitt sjukhusbesök, även om man har ont eller är rädd för det som ska komma. Sjukhus idag kan satsa på att ha mer patientvänliga rum, genom att ha bekväma sjukhussängar med kvalitet och även se till att det finns andra möbler, som inte är så sjukhusaktiga. Göra rummen lite mer ombonade än kliniska om man så säger.

Viktigt med bra vårdpersonal

Utöver att det är bra möbler, sjukhussäng med mera så är det även extremt viktigt att det är br vårdpersonal. Nu inte bara att de är duktiga på det de gör, de behöver även vara bra på att ta människor så att säga. Hjälpa dem ut med sin rullstol för att fika om de vill det, eller lyssna en stund på vad de har att säga. Inte vara allt för stressade. Tyvärr är det ju ofta underbemannat på många platser, men det finns alltid tid över för ett par vänliga ord. som patient vill man ju bli sedd och inte talad över huvudet på. Så är du i ett yrke inom vården, tänk lite extra på just det, att det är viktigt att se människan, inte bara patienten. 

Må bra i solen

12 nov 2018

Något de allra flesta mår bra av, det är att resa utomlands och njuta av sol och värme. Det ger energi och glädje så att säga. En del som har vissa sjukdomar mår dessutom ännu bättre av att vistas i solen på detta sätt. Till exempel de som har ledvärk eller psoriasis med flera andra saker. Men även "vanliga" männskor mår ofta bra av detta. Det spelar ingen roll om man bor i ett hus på Mallorca, ett hotell i Thailand, eller en strandhydda i söderhavet. 

Alla har vi vår favoritplats

De allra flesta av oss som har rest ett par gånger, vi har hittat vår absoluta favoritplats i världen. Andra letar fortfarande efter den. Vad man har som favorit är ju helt olika. En del trivs att bo i ett hus på Mallorca, andra trivs att backpacka eller att öluffa. En del vill bara ligga på stranden och det ovsett land. 

Hitta din plats i världen

För att hitta din favoritplats i världen så är det inte fel att bege sig ut i den! Res så mycket som du kan, så mycket som plånboken tillåter och så mycket som du kan när det kommer till att ta ledigt då. Våga testa nya ställen, nya länder och så vidare. Då blir det snart så att du kommer att upptäcka att det finns en plats i världen där du trivs som allra bäst och där du mår som allra bäst!

Gäller att ta hand om sina tänder

8 nov 2018

En viktig del av vår kropp det är våra tänder och mun. Allt för många är det som missköter sina tänder och det kan leda till sjukdomar, hål och annat. Det är inte bra, utan det är ett måste att ha en god tandvård. Att borsta tänderna minst två gånger per dag, använda tandtråd, munskölj och att regelbundet gå till tandläkaren är något alla borde se till att göra!

Du vill inte drabbas av tandlossning!

En sjukdom man kan få på sina tänder, det är tandlossning. Det är även kallat parodontit. Detta kan man drabbas av genom att man inte har gjort rent tänderna regelbundet, men det kan även bero på andra saker. Det som sker är att du får en inflammation i tandköttet. Detta kan sprida sig och angriper rothinnan och käkbenet. Det är då tillståndet kallas för tandlossning. Stress och rökning påverkar med. Tandlossning är en folksjukdom och man räknar med att nästan varannan vuxen drabbas. Ser man dock till att sköta sina tänder och har en god tandvård så minskar man risken att drabbas. 

Få hjälp med tandvård

Man kan gå till en tandhygienist för att få råd och hjälp med hur man på bästa sätt ska sköta sina tänder. Det är inte fel att lära sig det, även om du tror att du kan. Många borstar faktiskt sina tänder helt fel! Så se till att lära dig hur man ska göra och sköt om dina tänder!

ADHD

10 sep 2018

En inbyggd turbomotor

ADHD är kanske den sjukdom som är mest i ropet av alla de senaste fem åren. Det är en förkortning för begreppet Attention Deficit Hyperactivity Disorder och innebär i regel att man är överaktiv. Ju mer vi lär oss om ADHD, desto bättre blir vi på att beskriva sjukdomen och min favorit är att säga att en person med ADHD har en inbyggd turbomotor som de själva sällan har särskilt bra kontroll över. Förr i tiden var ADHD personerna stora tillgångar i samhällena - de kunde ofta arbeta hårdare och över längre tid än vanligt folk. Idag, när allt mer tid ska tillbringas stillasittande är ADHD tvärtom begränsande och får människor att känna sig dåliga - särskilt barn. Det finns olika nivåer av ADHD också. På vårdguiden inleds texten som beskriver ADHD såhär:

Adhd innebär att man har svårt med koncentration och uppmärksamhet och att man ofta gör saker utan att tänka efter först. Man störs lätt om det händer mycket omkring en. En del med adhd är väldigt aktiva, andra känner sig trötta och har svårt att komma igång med saker. En del har svårt med sociala relationer.

Jag skulle önska att man såg mindre på ADHD som en sjukdom och mer som något man helt enkelt får anpassa sig att leva efter. Att drömma om ett kontorsarbete när man har ADHD är sällan ultimat, men det finns många yrkeskategorier - inte minst kreativa - där ADHD faktiskt kan ses som en tillgång.

Vad har du för erfarenheter av ADHD?

Äkta frihet genom ett liv fritt från droger

1 sep 2018

Jävla knarkare, pundaridiot, fluddrare eller andra ord är kanske du är något du har fått höra från andra? Då är denna text till dig! Eller är du anhörig till någon som har levt med droger och alkohol som en del av sin vardag? Då är denna text även för dig. Att bli drogfri är inte lätt, det är faktiskt ett rent helvete. Det som krävs för att bli fri från ett missbruk är främst 2 saker.

  1. En insikt om att man är en missbrukare
  2. En vilja att bli fri från sitt missbruk

Har du kommit så här långt så är halva slaget vunnet. Sen börjar kampen mot drogerna. Att göra det på egen hand är mycket svårt, näst intill omöjligt. Det som krävs är att man hamnar i en miljö där man inte kan få tag i drogerna lika lätt. Då är ett behandlingshem för missbrukare ett bra hjälpmedel. Där får man det stöd man behöver för att bryta sig fri från missbruket och de verktyg man behöver för att hålla sig ren! 

Hur gör man för att få den hjälp man behöver?

Många med missbruksproblematik behöver pengar för att köpa droger. För att få pengar så begår man brott och i 99 fall av 100 så hamnar man till slut i fängelse. Där finns det goda möjligheter att starta ett nytt liv, om man vill, och kan få avsluta sitt straff med behandlingshem. Man kan också vända sig till den allmänna sjukvården för att få hjälp, eller gå via socialtjänsten i sin hemkommun. 

Dödar vi kreativiteten i skolan?

10 aug 2018

Vi går i skolan mesta delen av våra barn- och ungdomsår. De flesta går mer än de nio åren som man måste gå, enligt skollagen. Det är ju numera mer eller mindre omöjligt att få jobb om man bara går i grundskola. Vi MÅSTE gå gymnasiet, om vi inte vill leva på socialbidrag. Och det kanske är bra. Vi får ju väldigt lärda ungdomar som har gått gymnasiet. Sedan finns det ju de som väljer att gå utbildning efter gymnasiet. Då handlar det ju om femton år i skola. Men blir vi bättre människor för det? Knappast, men vi blir väl lärda människor. Men är det nödvändigt?

Flera framgångsrika hoppade av skolan

Enligt en man som heter Sir Ken Robinson är det dödande för kreativiteten att gå i skola. Han menar att eftersom alla elever i skolan lär sig att göra på samma sätt, vara på samma sätt, tappat vi förmågan att tänka annorlunda. Att våga tänka annorlunda är det som vi kallar kreativitet. Jag tror att det stämmer. Om vi alltid förväntar oss att barnen alltid ska göra som vi vuxna säger, förlorar de förmågan att tänka självständigt, rebelliskt. Det kanske inte alltid är särskilt populärt bland skolans lärare med elever som är rebeller, men om vi inte får elever som är rebeller, kommer vi inte komma vidare i mänsklighetens utveckling. Många av de framgångsrika företagsledare har hoppat av skolan. En känd är Steven Jobs. En annan som är betydligt yngre är Aviici. Han hoppade av gymnasiet och blev en framgångsrik musiker i stället.

Vikten av bra hudvård

3 aug 2018

Måste man rengöra huden varje dag och använda ansiktskräm? Och är det så att man måste  använda produkter speciellt avsedda för ansiktet eller går det bra med vilken tvål och kräm som helst? Dessa frågor är det många som ställer sig. Att använda hudvårdsprodukter är inte fel och själv använder jag gärna Fitline Beautyline, som finns på https://fitline-beautyline.se/. Vad du använder för din hud, det beror på vad du själv vill att den ska se ut om 10, 20, 30 år. Det går så klart göra rent huden me duschtvål, men konsekvensen blir en hud som torkar ut. Det kan även leda till acne eller skör hud. 

Använd rätt produkter

Det är alltså viktigt att använda rätt produkter när du gör rent din hud, men det är även minst lika viktigt att använda sig av rätt sorts produkter sedan för att smörja in din hud. Det är bra att ta reda på vad du har för typ av hud med, då det finns allt från blandad hy, fet hy, torr hy och så vidare. Då är det lättare att hitta rätt sorts produkter för dig. 

Låt din hud vila ibland

Är du en person som gärna sminkar dig varje dag så ska du veta att det kan förstöra huden. Det är inte fel att låta ansiktet vara i fred ibland och gå osminkad. Det låter huden vila upp sig lite och det mår den så mycket bättre av.

 

Självkärlek

9 mar 2018

Den allra mest betydelsefulla människa man har i sitt liv är en själv. Är man någons barn eller förälder kanske detta faktum är lite svårt att ta till sig till en början, för man upplever att ens förälder respektive barn är viktigare än en själv, men så är det ju inte. Uttrycket "man är sin egen lyckas smed" är väldigt träffande när man talar om självkärlek, för det är bara de som faktisk älskar sig själva som blir lyckliga - det är lite samma sak. Vad som gör en lycklig skiljer från person til lperson antar jag - vissa vill ha stora familjer med en massa gemenskapM andra vill bestiga Mount Everest och sedan hoppa fallskärm från rymden. Whatever rocks your boat, som man säger... 

Man ska vara god mot andra, men i första hand ska man vara god mot sig själv och godhet gentemot en själv är inte direkt skadligt mot andra, vad det än må handla om. Man kan inte älska andra förrän man på riktigt älskar sig själv, så det är alltid där man bör börja om man vill ha mycket kärlek och äkthet i livet. En bra startpunkt är att sänka kraven man har på sig själv - de bör inte vara större än de krav man ställer på andra.

Vilken blodtrycksmätare är bäst i test?

15 nov 2017

Lider man av en mängd sjukdomar så kan det vara viktigt att hålla koll på sitt blodtryck. Ofta kan man ta detta på en vårdcentral, men det går även bra att köpa en egen och ha hemma för att på så vis alltid ha koll på om man har ett för högt blodtryck eller ett för lågt blodtryck. Det är nämligen inte bra något av det. Blodtrycksmätare bäst i test är inte fel att undersöka, så att man får den som passar bäst. Blodtrycket är det mått som anges för det cirkulerande blodets tryck på kärlens väggar. Två typer av mått är det man mäter. Dels trycket som blodet har vid hjärtats sammandragning, respektive utvidgning. Om man vet med sig att man redan har ett avvikande blodtryck så är det bra att hålla koll.

Högt blodtryck vs lågt blodtryck?

De som har högt blodtryck är de som får störst besvär, och riskerna man kan få av detta är att drabbas av stroke, hjärtinfarkt och njursvikt. Det är även farligare en ett lågt blodtryck. Dock kan ett lågt blodtryck skapa obehag i form av till exempel yrsel eller svimningar. Ofta om man reser sig snabbt eller så då blir det nästan att det svartnar för ögonen. Man behandlar sällan lågt blodtryck, eftersom det inte är farligt för hjärtat så som det är med högt blodtryck. Dock kan det för dig egen skull vara skönt att hålla koll på hur ditt blodtryck ligger genom att köpa en egen blodtrycksmätare.

 

 

 

 

Rädda liv är viktigt

14 nov 2017

Har det någonsin hänt dig att någon segnat ner på gatan och du har stått alldeles frusen och panikslagen. De flesta brukar förlita sig på att "någon annan" ska gripa in, "någon annan" som antingen är läkare, sjuksköterska, undersköterska - kvittar lika, bara det är "någon annan". Aldrig du. Men vad gör man om inte "någon annan" finns på platsen då någon segnar ner i hjärtattack?

Gå en första-hjälpen-kurs

Går du en första-hjälpen-kurs är du väl förberedd om nu något skulle hända någon på allmän plats. Det är sekunderna efter en hjärtattack och minuterna innan ambulansen har dykt upp som är viktig för att någon ska kunna överleva. Varför inte gå en hjärt- och lungräddningskurs? Går du en första hjälpen kurs kan du slippa få panik om det händer något. Har du rätt kunskap vet du exakt vad du ska göra och agera i någon liknande situation. Det ger dig trygghet att veta hur du ska handla. Och vem har sagt att kunskap om något liknande skulle vara skadligt?

Halloweenmys

21 okt 2017

Halloween är ju ganska nytt här hos oss, men jag älskar det! Vi har ju Allhelgonahelgen som är lite samma sak, men Hallloween är festligt medan Allhelgona känns mer allvarligt och ledsamt. Jag tycker om att tända lyktor, karva ur pumpor och kanske till och med klä ut mig till häxa på någon fest, sådär subtilt och verklighetstroget så att det blir riktigt läskigt. Barnen är eld och lågor också, vilket alltid muntrar upp (har två systerbarn). 

Firar du Halloween?

Rutiner gör underverk

16 sep 2017

Rutiner är ett ord med, enligt mig, ganska dålig klang. Jag föredrar ord som inpulsig och flexibel, men inser väl mer och mer de enorma fördelarna som rutiner ger. De behöver ju inte vara tråkiga heller utan tvärtom, genomtänkta för att motverka tristess, stress och annat negativt. 

Jag lyssnade på ett TED talk om just rutiner och deras magi och det var mycket inspirerande!

Att ta hjälp av en psykolog

15 sep 2017

Jag har varit hos många psykologer genom åren och finner kontakt med en psykolog helt naturligt. Jag har därför svårt att förstå varför psykologhjälp är tabu hos en hel del. Jag antar att det ligger i en önskan att vara perfekt. Friskt. Stark. Hel. Lustigt, det där... ingen är ju perfekt.

Helande

Det finns bra och dåliga psykologer, precis som det gör i varje yrkeskår och jag har mött många sorter. För psykolog i Malmö är min rekommendation Younic, där jag har mottagit bästa terapin hittills. De utgår från en som individ på ett sätt jag inte upplevt annorstädes. Men det är ett sidospår.

I terapi har jag lärt känna mig själv och jag har fått verktyg att acceptera mig själv. Förhoppningsvis kommer jag en dag - genom terapi - att lära mig älska mig själv. Aldrig mår jag så bra som efter en lyckad terapisession. Det är som att konturerna blir skarpare och färgerna klarare. Som att få på sig glasögon för första gången när man levt i åratal med närsynthet utan att veta om det. Fast jag visste ju alltid om att jag inte mådde bra, så det var kanske en dålig liknelse.

Psykoterapins lovsång

Även människor som mår bra har att vinna på att göra en terapiresa. Det finns så mycket outforskat inom oss och vi får tillgång till fantastiska redskap för att hantera relationer genom terapi. Jag sjunger verkligen psykoterapins lovsång här, haha! Det är förstås bara för att jag genom den fått möjlighet att leva ett liv som är värt att leva; känna känslor som är sköna. Jag unnar alla det.

Helande promenader

7 sep 2017

När jag känner att det börjar bli lite för mycket i livet, oberoende av anledning som kan vara allt från överstimulering till PMS eller bråk med någon närstående, då söker jag mig ofta till naturen, för där helas jag. Jag vet att det inte bara är jag som har denna upplevelse i fråga om naturen, men jag vet att det är långt ifrån alla som delar den. Jag föredrar skogen framför havet, även om havet också är fint. Man brukar väl vara lite antingen eller tror jag. Nu när det är höst är skogen extra vacker, nästan lite melankolisk vilket passar min personlighet.

Har du någon helande plats?

Balans inifrån och ut

3 sep 2017

Jag har väl aldrig varit en förespråkare av hets på något vis, tvärtom! Det ligger dock i min natur att hetsa. När jag strävar efter ett mål så vill jag se resultat direkt. Har inget tålamod alls. Jag ser tendenser hos mig själv som jag med min logik inte kan försvara, men som min inre drivkraft manar på och det kan ge rätt så grov ångest. Balans är förstås ledordet, men det är ju väldigt mycket lättare att säga än att finna.

Istället för gurka och Läkerol

Nu har jag bestämt mig för att finna hälsa och balans och jag tänkte börja med fysiken. Jag har inte tränat särskilt mycket i mina dagar, men ägnat desto fler åt att hetsbanta och svälta mig själv. Jag har i perioder levt på gurka och Läkerol och ja, det säger ju sig självt att det inte har gett några goda resultat i längden. 

Träna

Denna gång tänker jag dels gå promenader på daglig basis och dessutom gå till gymmet några gånger i veckan för att bli lite starkare. Kosten kompletterar jag med Fitline pulver som jag fått rekommenderat, med fokus på ett högt proteinintag. Det känns så mycket mer avancerat än att bara käka Läkerol och gurka, men det känns också som att jag investerar i självkärlek istället för självhat - och vad är egentligen viktigare än det?

Jag vill bli starkare och har alltid bara fokuserat på psyket, men nyckeln kanske ligger i att bli starkare fysiskt? Hålla igång och sådär? Som en framgångsrik och normal människa...

← Äldre inlägg