Blogg Full

Vore mysigt med en kattunge

3 nov 2020

När man är hemma mycket, är sjuk och inte mår bra, så känns det bra att ha någon form av sällskap. Att umgås med andra människor när jag inte mår bra, det fungerar inte. Hade ett tag tankar på att skaffa en hund. Men grejen med en hund är ju att den måste man gå ut med, i ur och skur. Det orkar man inte alltid kanske då man inte mår bra. Då föll tankarna på att kanske skaffa en katt. De är ju mysiga att ha i knäet, i soffan, i sängen.

Välja ras

Det finns ju en massa olika raser när det gäller katter. Raskatter är ofta avlade för att ha vissa egenskaper. Men en bondkatt kan vara minst lika mysig. Jag vet inte vad som skulle passa mig. Raskatter kostar ju ofta en hel del mer än vad bondkatter gör så att säga.

Det man kan göra, är ju att ta hand om en hemlös katt. Det finns ju katthem att vända sig till. 

Ha rätt saker hemma

Om man skaffar en katt så måste man även skaffa lite andra saker. Bland annat är det bra att teckna en kattförsäkring. På husdjursrevyn kan man jämföra olika. Sedan ska katten ha mat, matskål, vattenskål, kattlåda, kattsand, leksaker, klösbräda eller klätterställning. Samt massa mer saker.

Jag tror jag ska läsa på lite mer vad det innebär att skaffa en katt och sedan kanske börja kolla runt efter en alldeles egen.

Vad varje kvinna bör ha i sin sminkväska

1 nov 2020

En kvinnas sminkväska kan vara hennes bästa vän ibland. Det är ju helt upp till dig, vad du tycker det ska finnas i den, men tänkte ge tips på ett par prylar som du kan komma långt med. Det för att kunna göra bra basmakeup så väl som lite festligare sminkning. 

Alla sminkväskor bör innehålla en bra foundation. Om du har en flytande foundation eller har hud som lätt blir glansig bör du även komplettera med ett puder, annars klarar du dig utmärkt med en mineralfoundation.

Ha även en concealer och då en sort som fungerar för dina behov. Är det för att  täcka mörka ringar under ögonen bör du välja en lite tunnare concealer i en ton nyans som är snäppet ljusare än din hud.

Det är även bra att ha en bronzer. Ta en nyans som ligger nära din egen då du är solbränd. Sedan kan du även satsa på en bra rouge. 

Fler bra sminkprylar

Ett par olika ögonskuggor är även det ett måste. Det kan vara smart att satsa på en ögonskuggepalett. De har allt från vå till tiotals ögonskuggor i.

Sedan är det även bra att ha en eyeliner, eftersom att du med en sådan kan dramatiskt ändra din sminklook. 

En bra mascara är även det ett måste. På skonhetsguiden kan du jämföra olika för att hitta den som passar dig bäst.

Satsa även på ett läppglasn samt ett läppstift. Sen, utöver alla sminkprodukter, satsa även på bra sminkkborstar och annat för att kunna applicera ditt smink på ett bra sätt.

Hur får man vita tänder?

18 okt 2020

Att ha vita tänder är ett tecken på välmående, och det finns ju de som går så långt att de sätter på fejkade fasader utanpå tänderna. Jag tror inte det skulle passa mig för det syns ju att det inte är på riktigt och dessutom är jag helt övertygad att det kommer kännas konstigt när man äter med såna. Nej, det jag har tänkt skaffa är ett medel som bleker tänderna utan att skada dem och jag har hittat det på bästa-tandblekningen.se. Det finns ju såna där hemmakurer också med bikarbonat och man ska tugga kanel och andra konstigheter men jag är skeptisk. Det är bättre att köpa sånt som man vet funkar. 

Hur länge håller det?

Det är ju en av de saker jag har kollat upp för det är ju rätt så viktigt. En sån behandling som man kan köpa online verkar hålla i ungefär ett år. Om man inte röker så kan det faktiskt hålla både två och tre år har jag sett och det är ju jättebra. För även om produkten inte är farlig för kroppen så är det ju bättre ju mer sällan man behöver använda sig av ett blekmedel i munnen. Fördelen med att göra det hemma är ju annars priset. Jag kan ju köpa 4-5 såna kit för samma kostnad som en tandblekning på en salong och om det bara håller i 6 månader så blir det ju fortfarande minst 2 års vita tänder för samma pris. Men troligare att det blir mellan 5 - 8 år! 

Inte kul med tandvärk

19 maj 2020

Att ha värk i en tand, eller i flera, det är en av de västa smärtorna man kan ha, tycker i alla fall jag. Det gör att allt blir påverkat på negativt sätt. Det går inte att koncentrera sig på något om man har ont i en tand. Det finns ett par huskurer mot tandvärk som man kan testa. Då med naturliga ingredienser. Bland annat ska man kunna lindra tandvärk med hjälp av saltlösning. Det ska även gå att göra med vitlök, citrinsaft, persilja eller ingefära. Dock är det väl så att alla dessa huskkurer, de fungerar för stunden. Men tandvärken, den kan ju bero på att något är fel med en tand eller med tandköttet. Så det är bra att även boka in tid hos tandläkaren.

Kolla upp din tandvärk

Tandvärk, det kan bero på att en eller flera tänder har skadats på något sätt. Smärtan kommer ofta av att nerven i tanden har blivit inflammerad eller infekterad. En vanlig orsak är helt enkelt att det är ett hål i tanden. Men det kan även bero på andra saker. Bland annat kan det bero på att du fått en tandskada, eller att du gnisslar tänderna ofta. Det kan även vara en tandköttsinfektkion eller en tandlossning. Om det är så att du känner att du har värk i en eller flera tänder, så är det som sagt bra att ringa din tandläkare och boka tid. Det så att de kan ta reda på orsak och sedan åtgärda det. 

Dödar vi kreativiteten i skolan?

11 feb 2020

Vi går i skolan mesta delen av våra barn- och ungdomsår. De flesta går mer än de nio åren som man måste gå, enligt skollagen. Det är ju numera mer eller mindre omöjligt att få jobb om man bara går i grundskola. Vi MÅSTE gå gymnasiet, om vi inte vill leva på socialbidrag. Och det kanske är bra. Vi får ju väldigt lärda ungdomar som har gått gymnasiet. Sedan finns det ju de som väljer att gå utbildning efter gymnasiet. Då handlar det ju om femton år i skola. Men blir vi bättre människor för det? Knappast, men vi blir väl lärda människor. Men är det nödvändigt?

Flera framgångsrika hoppade av skolan

Enligt en man som heter Sir Ken Robinson är det dödande för kreativiteten att gå i skola. Han menar att eftersom alla elever i skolan lär sig att göra på samma sätt, vara på samma sätt, tappat vi förmågan att tänka annorlunda. Att våga tänka annorlunda är det som vi kallar kreativitet. Jag tror att det stämmer. Om vi alltid förväntar oss att barnen alltid ska göra som vi vuxna säger, förlorar de förmågan att tänka självständigt, rebelliskt. Det kanske inte alltid är särskilt populärt bland skolans lärare med elever som är rebeller, men om vi inte får elever som är rebeller, kommer vi inte komma vidare i mänsklighetens utveckling. Många av de framgångsrika företagsledare har hoppat av skolan. En känd är Steven Jobs. En annan som är betydligt yngre är Aviici. Han hoppade av gymnasiet och blev en framgångsrik musiker i stället.

Få till bra städrutiner

28 jan 2020

Det här med städning, det är ju så att antingen är det ett ont måste eller så gillar man att städa. Jag som ofta har perioder där jag inte orkar att göra nåt, kan känna att ibland behövs det hjälp i form av ett städföretag. Läs mer här om ett sådant. Sedan så kan man ju städa själv, allt behöver inte göras jämt. En del saker bör städas dagligen men andra saker kan göras en gång per vecka eller en gång per månad. 

Dagligen bör man göra rent i köket, så att man orkar diskbänken, spisen och andra eventuella områden där man lagar mat.

Bör städas varje vecka

Det som behöver städning en gång per vecka är badrummet, toaletten samt att man ser till att dammsuga golv, mattor och soffan. Sedan städa av köket mer ordentligt. 

Bör städas varje månad

En lite grundligare hemstädning kan man göra en gång per vecka. Då kan man tvätta eller piska mattor, göra rent inuti kylskåpet och ugnen. Torka skåp och lådor med mera. Sedan damma av överallt och även rengöra köksfläkten.

En kaffebryggare bör rengöras minst en gång i månaden. Det kommer ge mycket bättre smak på kaffet.

Bör rengöras ett par gånger om året

Ett par gånger om året bör man städa det som i gamla dagar gjordes på den traditionella vår- och höststädningen. Då är det inne i skåp med mera som kan kan städa, tvätta täcken, kuddar, bäddmadrasser, göra rent bokyllor med mera. 

Självkärlek

2 jan 2020

Den allra mest betydelsefulla människa man har i sitt liv är en själv. Är man någons barn eller förälder kanske detta faktum är lite svårt att ta till sig till en början, för man upplever att ens förälder respektive barn är viktigare än en själv, men så är det ju inte. Uttrycket "man är sin egen lyckas smed" är väldigt träffande när man talar om självkärlek, för det är bara de som faktisk älskar sig själva som blir lyckliga - det är lite samma sak. Vad som gör en lycklig skiljer från person till person antar jag - vissa vill ha stora familjer med en massa gemenskap, andra vill bestiga Mount Everest och sedan hoppa fallskärm från rymden. Whatever rocks your boat, som man säger... 

Man ska vara god mot andra, men i första hand ska man vara god mot sig själv och godhet gentemot en själv är inte direkt skadligt mot andra, vad det än må handla om. Man kan inte älska andra förrän man på riktigt älskar sig själv, så det är alltid där man bör börja om man vill ha mycket kärlek och äkthet i livet. En bra startpunkt är att sänka kraven man har på sig själv - de bör inte vara större än de krav man ställer på andra.

Saker du kan göra för andra – som även får dig att må bättre

26 dec 2019

Något som är bra, det att skänka pengar till välgörenhet eller att ställa upp för en person som har det svårt. När vi gör det, så mår andra bättre, men även vi, som hjälper, vi ökar vårt välbefinnande. Man kan alltså må bättre av att göra saker för andra. Enligt Greater Good Science Center vid Berkeley-universitetet i Kalifornien så är det som så att när vi hjälper andra så är det bra för dels vår hälsa dels vårt sociala liv.

Saker att göra för andra

Det finns en massa bra saker du kan göra för andra. Du kan ge presenter, eller så kan du ge blod. Om du blir blodgivare så kan du hjälpa många andra. När du får sms att ditt blod använts så kan du känna dig nöjd med att ha hjälpt någon. En annan sak att göra är att skänka pengar till välgörenhet. Eller handla på ställen som skänker delar av vinsten till välgörenhet. Ett sådant företag hittar du på www.fitlinevalgorenhet.se. Du kan även jobba ideellt. Hjälpa till att svara i telefon på BRIS eller vara stöd på en kvinnojour till exempel. 

Andra saker du kan göra är att stötta dina vänner, köpa kaffe till en hemlös eller hjälpa till i ett soppkök. 

Sedan finns det enklare sätt att skänka på, som när du ringer nummer till olika välgörenhetsgalor och evenemang. Då går en viss summa till specifika ändamål. Alla kan göra något, det gör skillnad!

ADHD

11 dec 2019

En inbyggd turbomotor

ADHD är kanske den sjukdom som är mest i ropet av alla de senaste fem åren. Det är en förkortning för begreppet Attention Deficit Hyperactivity Disorder och innebär i regel att man är överaktiv. Ju mer vi lär oss om ADHD, desto bättre blir vi på att beskriva sjukdomen och min favorit är att säga att en person med ADHD har en inbyggd turbomotor som de själva sällan har särskilt bra kontroll över. Förr i tiden var ADHD personerna stora tillgångar i samhällena - de kunde ofta arbeta hårdare och över längre tid än vanligt folk. Idag, när allt mer tid ska tillbringas stillasittande är ADHD tvärtom begränsande och får människor att känna sig dåliga - särskilt barn. Det finns olika nivåer av ADHD också. På vårdguiden inleds texten som beskriver ADHD såhär:

Adhd innebär att man har svårt med koncentration och uppmärksamhet och att man ofta gör saker utan att tänka efter först. Man störs lätt om det händer mycket omkring en. En del med adhd är väldigt aktiva, andra känner sig trötta och har svårt att komma igång med saker. En del har svårt med sociala relationer.

Jag skulle önska att man såg mindre på ADHD som en sjukdom och mer som något man helt enkelt får anpassa sig att leva efter. Att drömma om ett kontorsarbete när man har ADHD är sällan ultimat, men det finns många yrkeskategorier - inte minst kreativa - där ADHD faktiskt kan ses som en tillgång.

Vad har du för erfarenheter av ADHD?

Så påverkas din hälsa av att jobba i öppet kontorslandskap

4 nov 2019

kontor

Idag finns det olika typer av kontor. Att jobba på en kontor med öppna kontorslandskap funkar jättebra på vissa företag. Dock har det gjorts studier som visar en del, de blir sjukare och får sämre fokus samt att de distanserar sig från sina kollegor. Dock finns det saker man kan göra, för att det ska bli bättre.

Tips för ett bra kontorslandskap

Det första ni kan göra är att dämpa ljudet. Det med mattor i gångar och använd er även av bra ljudabsorbenter. Sätt inte ljudkänsliga medarbetare i hörn som inte är akustikplanerade

En annan sak att göra det är att se till att det är bra belysning, bra ventilation och bra temperatur. Det är viktigt för alla medarbetare.

Dessutom bör ni se till så att det finns  mötesrum och tysta rum. Se till att dessa fungerar. Ha inte för lite inredning i dem, för då kan de eka för mycket. Så inred med mycket kontorsmöbler och fler ljudabsorbenter. 

Sedan kan det vara bra att medarbetarna får vara med och bestämma hur det ska vara och om det finns behov för vissa att sitta mer enskilt eller så. Om det inte går, se i alla fall till att placera dem där det är minst ljud. 

Se även över andra delar av kontoret som lunchrum med mera om det är saker som kan behöva åtgärdas även där. Det ger en mycket bättre arbetsmiljö och det gör att alla trivs på bättre sätt. 

Halloweenmys

21 okt 2019

Halloween är ju ganska nytt här hos oss, men jag älskar det! Vi har ju Allhelgonahelgen som är lite samma sak, men Hallloween är festligt medan Allhelgona känns mer allvarligt och ledsamt. Jag tycker om att tända lyktor, karva ur pumpor och kanske till och med klä ut mig till häxa på någon fest, sådär subtilt och verklighetstroget så att det blir riktigt läskigt. Barnen är eld och lågor också, vilket alltid muntrar upp (har två systerbarn). 

Firar du Halloween?

Vara ute i naturen kan boosta välmåendet

14 okt 2019

skogen

Att tillbringa tid ute i naturen kan göra gott för välmåendet. Det spelar ingen roll vad man gör ute i naturen, om man är i skogen, eller på andra platser i naturen. Ett tips är sätta upp en åtelkamera, för att kika på djur. Det är som en övervakningskamera utomhus, fast för djur. Att vara ute i naturen ger oss mer positiva känslor. Vi känner ss lyckligare och kan slappna av. Forskning visar att kontakt med naturen ökar mängden positiva känslor hos oss i och med dess effekt på vår hälsa och kognitiva förmåga.

Många bra effekter

Tid i naturen ger oss även tillbaka energi och sänker stressnivåerna. Det ger även effekt på så vis att det minskar mental trötthet.  Kontakt med naturen kan stärka ditt sinne och dina tankar med. En forskning säger det att en vistelse i naturen kan förbättra fokus och koncentrationen. Då du kan fokusera är dina tankar är klarare och du agerar också smartare.

Sedan så har forskning visat att människor som bor nära naturen är mer sannolika att ha en hälsosam och aktiv och livsstil. Det sägs även att man kan leva ett längre liv ifall du spenderar tid i naturen. 

Det är ju inte alla som har nära till en egen skog, men många städer har i alla fall parker och även det kan fungera. Så vill du boosta ditt välmående, se till att ta dig ut i naturen, på något sätt i alla fall. 

Helande promenader

7 sep 2019

När jag känner att det börjar bli lite för mycket i livet, oberoende av anledning som kan vara allt från överstimulering till PMS eller bråk med någon närstående, då söker jag mig ofta till naturen, för där helas jag. Jag vet att det inte bara är jag som har denna upplevelse i fråga om naturen, men jag vet att det är långt ifrån alla som delar den. Jag föredrar skogen framför havet, även om havet också är fint. Man brukar väl vara lite antingen eller tror jag. Nu när det är höst är skogen extra vacker, nästan lite melankolisk vilket passar min personlighet.

Har du någon helande plats?

Bästa knepen för att skapa ditt eget hemma-spa

23 aug 2019

Ibland kan man må bra av att ta en dag för sig själv. Att åka på spa kan vara dyrt och ibland inte möjligt heller på grund av hur man mår annars. Då kan man skapa ett eget slags hemma-spa om man vill. Du kan testa bra produkter från denna sidan om du vill: fitline-beautyline.se. Tänk på att du värd att tas hand om. Du är det viktigaste du har. Så ta en dag där du verkligen tar hand om dig själv. 

Skapa ditt spa hemma

Du bör se till att försöka koppla bort verkligheten och var i nuet. Stäng av mobilen och sätt på avslappnad musik. Har du problem med att komma till ro så finns det många mindfullness- och avslappningsappar att ladda hem.

Se även till att skapa en harmonisk omgivning. Ta fram färska blommor, färsk frukt, tänd en massa ljus och doftljus och så vidare.

Tappa upp ett varmt bad och häll i en gott doftande badolja. Ligg i badet och försök bara att vara i nuet. Har du inget badkar så går det lika bra att ta en varm dusch.

Skrubba kroppen med en  kroppsskrubb som rensar kroppen från alla slaggprodukter och döda hudceller. Du kan göra en egen. 1 del olivolja, 2 delar socker och saften från en citron. 

Se även till att ta hand om andra delar av kroppen så som ansiktet, håret, fötterna, läpparna. Det finns flera bra produkter att köpa eller varför inte tillverka egna?

det för omständigt att göra en skrubb så går det bra att peela med en fuktad handduk också.

Fortsätt efter badet med att ta det lugnt och slappna av. Sätt inte på mobilen det första du gör. Sätt dig i soffan, läs en bra tidning och njut av bit mörk choklad och njut av att vara du.

 

 

Positivt tänkande

11 aug 2019

Genom att anstränga sig till att tänka mer positivt så kan man bli en gladare och mer harmonisk människa - det är jag själv ett levande bevis för. Det är så lätt att fastna i negativism, särskilt om man har negativa människor omkring sig, men man gör sig själv en sådan otjänst att låta de negativa tankarna få ta för mycket utrymme. Huruvida man är optimistiskt eller pessimistiskt lagd är lite av en personlighetsgrej, men man kan göra mycket för att bli en positivare människa.

← Äldre inlägg