Blogg Full

Självkärlek

9 mar 2018

Den allra mest betydelsefulla människa man har i sitt liv är en själv. Är man någons barn eller förälder kanske detta faktum är lite svårt att ta till sig till en början, för man upplever att ens förälder respektive barn är viktigare än en själv, men så är det ju inte. Uttrycket "man är sin egen lyckas smed" är väldigt träffande när man talar om självkärlek, för det är bara de som faktisk älskar sig själva som blir lyckliga - det är lite samma sak. Vad som gör en lycklig skiljer från person til lperson antar jag - vissa vill ha stora familjer med en massa gemenskapM andra vill bestiga Mount Everest och sedan hoppa fallskärm från rymden. Whatever rocks your boat, som man säger... 

Man ska vara god mot andra, men i första hand ska man vara god mot sig själv och godhet gentemot en själv är inte direkt skadligt mot andra, vad det än må handla om. Man kan inte älska andra förrän man på riktigt älskar sig själv, så det är alltid där man bör börja om man vill ha mycket kärlek och äkthet i livet. En bra startpunkt är att sänka kraven man har på sig själv - de bör inte vara större än de krav man ställer på andra.

Vilken blodtrycksmätare är bäst i test?

15 nov 2017

Lider man av en mängd sjukdomar så kan det vara viktigt att hålla koll på sitt blodtryck. Ofta kan man ta detta på en vårdcentral, men det går även bra att köpa en egen och ha hemma för att på så vis alltid ha koll på om man har ett för högt blodtryck eller ett för lågt blodtryck. Det är nämligen inte bra något av det. Blodtrycksmätare bäst i test är inte fel att undersöka, så att man får den som passar bäst. Blodtrycket är det mått som anges för det cirkulerande blodets tryck på kärlens väggar. Två typer av mått är det man mäter. Dels trycket som blodet har vid hjärtats sammandragning, respektive utvidgning. Om man vet med sig att man redan har ett avvikande blodtryck så är det bra att hålla koll.

Högt blodtryck vs lågt blodtryck?

De som har högt blodtryck är de som får störst besvär, och riskerna man kan få av detta är att drabbas av stroke, hjärtinfarkt och njursvikt. Det är även farligare en ett lågt blodtryck. Dock kan ett lågt blodtryck skapa obehag i form av till exempel yrsel eller svimningar. Ofta om man reser sig snabbt eller så då blir det nästan att det svartnar för ögonen. Man behandlar sällan lågt blodtryck, eftersom det inte är farligt för hjärtat så som det är med högt blodtryck. Dock kan det för dig egen skull vara skönt att hålla koll på hur ditt blodtryck ligger genom att köpa en egen blodtrycksmätare.

 

 

 

 

Rädda liv är viktigt

14 nov 2017

Har det någonsin hänt dig att någon segnat ner på gatan och du har stått alldeles frusen och panikslagen. De flesta brukar förlita sig på att "någon annan" ska gripa in, "någon annan" som antingen är läkare, sjuksköterska, undersköterska - kvittar lika, bara det är "någon annan". Aldrig du. Men vad gör man om inte "någon annan" finns på platsen då någon segnar ner i hjärtattack?

Gå en första-hjälpen-kurs

Går du en första-hjälpen-kurs är du väl förberedd om nu något skulle hända någon på allmän plats. Det är sekunderna efter en hjärtattack och minuterna innan ambulansen har dykt upp som är viktig för att någon ska kunna överleva. Varför inte gå en hjärt- och lungräddningskurs? Går du en första hjälpen kurs kan du slippa få panik om det händer något. Har du rätt kunskap vet du exakt vad du ska göra och agera i någon liknande situation. Det ger dig trygghet att veta hur du ska handla. Och vem har sagt att kunskap om något liknande skulle vara skadligt?

Halloweenmys

21 okt 2017

Halloween är ju ganska nytt här hos oss, men jag älskar det! Vi har ju Allhelgonahelgen som är lite samma sak, men Hallloween är festligt medan Allhelgona känns mer allvarligt och ledsamt. Jag tycker om att tända lyktor, karva ur pumpor och kanske till och med klä ut mig till häxa på någon fest, sådär subtilt och verklighetstroget så att det blir riktigt läskigt. Barnen är eld och lågor också, vilket alltid muntrar upp (har två systerbarn). 

Firar du Halloween?

Rutiner gör underverk

16 sep 2017

Rutiner är ett ord med, enligt mig, ganska dålig klang. Jag föredrar ord som inpulsig och flexibel, men inser väl mer och mer de enorma fördelarna som rutiner ger. De behöver ju inte vara tråkiga heller utan tvärtom, genomtänkta för att motverka tristess, stress och annat negativt. 

Jag lyssnade på ett TED talk om just rutiner och deras magi och det var mycket inspirerande!

Att ta hjälp av en psykolog

15 sep 2017

Jag har varit hos många psykologer genom åren och finner kontakt med en psykolog helt naturligt. Jag har därför svårt att förstå varför psykologhjälp är tabu hos en hel del. Jag antar att det ligger i en önskan att vara perfekt. Friskt. Stark. Hel. Lustigt, det där... ingen är ju perfekt.

Helande

Det finns bra och dåliga psykologer, precis som det gör i varje yrkeskår och jag har mött många sorter. För psykolog i Malmö är min rekommendation Younic, där jag har mottagit bästa terapin hittills. De utgår från en som individ på ett sätt jag inte upplevt annorstädes. Men det är ett sidospår.

I terapi har jag lärt känna mig själv och jag har fått verktyg att acceptera mig själv. Förhoppningsvis kommer jag en dag - genom terapi - att lära mig älska mig själv. Aldrig mår jag så bra som efter en lyckad terapisession. Det är som att konturerna blir skarpare och färgerna klarare. Som att få på sig glasögon för första gången när man levt i åratal med närsynthet utan att veta om det. Fast jag visste ju alltid om att jag inte mådde bra, så det var kanske en dålig liknelse.

Psykoterapins lovsång

Även människor som mår bra har att vinna på att göra en terapiresa. Det finns så mycket outforskat inom oss och vi får tillgång till fantastiska redskap för att hantera relationer genom terapi. Jag sjunger verkligen psykoterapins lovsång här, haha! Det är förstås bara för att jag genom den fått möjlighet att leva ett liv som är värt att leva; känna känslor som är sköna. Jag unnar alla det.

Helande promenader

7 sep 2017

När jag känner att det börjar bli lite för mycket i livet, oberoende av anledning som kan vara allt från överstimulering till PMS eller bråk med någon närstående, då söker jag mig ofta till naturen, för där helas jag. Jag vet att det inte bara är jag som har denna upplevelse i fråga om naturen, men jag vet att det är långt ifrån alla som delar den. Jag föredrar skogen framför havet, även om havet också är fint. Man brukar väl vara lite antingen eller tror jag. Nu när det är höst är skogen extra vacker, nästan lite melankolisk vilket passar min personlighet.

Har du någon helande plats?

Balans inifrån och ut

3 sep 2017

Jag har väl aldrig varit en förespråkare av hets på något vis, tvärtom! Det ligger dock i min natur att hetsa. När jag strävar efter ett mål så vill jag se resultat direkt. Har inget tålamod alls. Jag ser tendenser hos mig själv som jag med min logik inte kan försvara, men som min inre drivkraft manar på och det kan ge rätt så grov ångest. Balans är förstås ledordet, men det är ju väldigt mycket lättare att säga än att finna.

Istället för gurka och Läkerol

Nu har jag bestämt mig för att finna hälsa och balans och jag tänkte börja med fysiken. Jag har inte tränat särskilt mycket i mina dagar, men ägnat desto fler åt att hetsbanta och svälta mig själv. Jag har i perioder levt på gurka och Läkerol och ja, det säger ju sig självt att det inte har gett några goda resultat i längden. 

Träna

Denna gång tänker jag dels gå promenader på daglig basis och dessutom gå till gymmet några gånger i veckan för att bli lite starkare. Kosten kompletterar jag med Fitline pulver som jag fått rekommenderat, med fokus på ett högt proteinintag. Det känns så mycket mer avancerat än att bara käka Läkerol och gurka, men det känns också som att jag investerar i självkärlek istället för självhat - och vad är egentligen viktigare än det?

Jag vill bli starkare och har alltid bara fokuserat på psyket, men nyckeln kanske ligger i att bli starkare fysiskt? Hålla igång och sådär? Som en framgångsrik och normal människa...

Positivt tänkande

8 aug 2017

Genom att anstränga sig till att tänka mer positivt så kan man bli en gladare och mer harmonisk människa - det är jag själv ett levande bevis för. Det är så lätt att fastna i negativism, särskilt om man har negativa människor omkring sig, men man gör sig själv en sådan otjänst att låta de negativa tankarna få ta för mycket utrymme. Huruvida man är optimistiskt eller pessimistiskt lagd är lite av en personlighetsgrej, men man kan göra mycket för att bli en positivare människa.

Släpp cigaretterna börja med el

15 jul 2017

Känner du igen bilden? Är det så här du brukar börja dagen? Med en kopp kaffe och cigg? Om du tittar efter är det ingen vanlig cigg som ryker. Det är en elektronisk cigg. Den ryker lika mycket, om inte mer än vanliga ciggar, men är inte lika farlig. I vanliga ciggar får du i dig nästan 4000 olika gifter, däribland kolmonoxid, tjära och arsenik. tyvärr vet inte folk vilka gifter de får i sig. Varför tror du det är så? Jag kan bara säga en sak; tobaksbolagen tjänar multum på att inte folk ska veta vad som ingår i vanliga cigaretter. Röker du en e-cigg, får du bara i dig nikotin och vattenånga. Det är konstigt att inte folk känner till det.

E-cigg ett bra alternativ

Enkelt sagt är e-ciggen ett mycket bättre alternativ till vanliga ciggar. Så enkelt är det. Så vad väntar du på? Gå in på EQCigs hemsida och beställ hem din e-cigg! Då du tar ett bloss på en vanlig cigg produceras en rök, som liknar vanlig brandrök. Tar du ett bloss på en e-cigg fungerar det som en vattenpipa. Har du testat det? Det är ett ofarligt sätt att "röka", men det som kommer ut är bara vattenånga. Att röka e-cigg känns som att röka dina vanliga ciggar men utan att få i dig de farliga ämnena som kolmonoxid och tjära, bland annat. Du får i dig nikotin, som du vill ha, men slipper de andra giftiga ämnena. Det bästa är ju att helt sluta röka, men ska du välja mellan e-cigg och vanliga ciggar, bör du välja de mer hälsosamma ciggarna. Det är mitt råd.

Konstigt att inte fler väljer e-cigg

Vet du var jag tror? Jag tror att de stora tobaksbolagen inte vill att vanliga människor ska sluta röka, och att det är därför det inte är särskilt tillgängligt med e-ciggar, där de borde vara det. Tänk dig så många människor som röker. Tänk om alla dem slutade. Tobaksbolagen skulle gå i graven. Så vem är det som ser till att folk inte slutar? Tänk själva så sätter du första spiken i tobaksbolagens grav!

Tänk att lite nya möbler kan vara så skoj!

28 maj 2017

Man går här hemma dag ut och dag in med samma gamla möbler som man alltid har haft. Man blir hemmavan och lite blind och till slut så ser man dem nästan inte längre, förutom de gånger man råkar slå lilltån i dem såklart. Att då få möjligheten att skaffa ny inredning till vardagsrummet eller sovrummet kan faktiskt vara en stor källa till glädje. I alla fall så är det så för mig, jag gillar att gå och kolla på byråer, på soffor, sängar och också på olika typer av vitrinskåp som jag skulle kunna tänka mig att ha hemma. 

Köpa i butik eller online?

Idag har man ju väldigt stor möjlighet att sitta hemma och kolla ut vilka möbler man vill ha, det är bara att surfa ut på nätet och där hittar man massor av företag som säljer möbler till hemmet. En av de firmorna jag hittade, när jag letade efter en snygg byrå, var WeGot som faktiskt verkar riktigt bra. De har inte bara en jättefin webbshop, de har också butiker i Malmö och Gävle också och bara det att man faktiskt kan in i en fysisk butik gör att mitt förtroende för deras online butik ökar rejält! Det vi har bestämt oss för nu är i alla fall att vi ska ha ett nytt vitrinskåp med glasdörrar så att vi kan ställa in vår finservis där. Sen ska vi också beställa en byrå till vårt sovrum, det blir en vit modell även om träfärgat är snyggt det med. Sen får vi se om det kanske blir något mer... 

Dödar vi kreativiteten i skolan?

23 maj 2017

Vi går i skolan mesta delen av våra barn- och ungdomsår. De flesta går mer än de nio åren som man måste gå, enligt skollagen. Det är ju numera mer eller mindre omöjligt att få jobb om man bara går i grundskola. Vi MÅSTE gå gymnasiet, om vi inte vill leva på socialbidrag. Och det kanske är bra. Vi får ju väldigt lärda ungdomar som har gått gymnasiet. Sedan finns det ju de som väljer att gå utbildning efter gymnasiet. Då handlar det ju om femton år i skola. Men blir vi bättre människor för det? Knappast, men vi blir väl lärda människor. Men är det nödvändigt?

Flera framgångsrika hoppade av skolan

Enligt en man som heter Sir Ken Robinson är det dödande för kreativiteten att gå i skola. Han menar att eftersom alla elever i skolan lär sig att göra på samma sätt, vara på samma sätt, tappat vi förmågan att tänka annorlunda. Att våga tänka annorlunda är det som vi kallar kreativitet. Jag tror att det stämmer. Om vi alltid förväntar oss att barnen alltid ska göra som vi vuxna säger, förlorar de förmågan att tänka självständigt, rebelliskt. Det kanske inte alltid är särskilt populärt bland skolans lärare med elever som är rebeller, men om vi inte får elever som är rebeller, kommer vi inte komma vidare i mänsklighetens utveckling. Många av de framgångsrika företagsledare har hoppat av skolan. En känd är Steven Jobs. En annan som är betydligt yngre är Aviici. Han hoppade av gymnasiet och blev en framgångsrik musiker i stället.

Om att skaffa hjälp

17 maj 2017

Det är så pass tabubelagt att söka sig till psykvården att det finns en hel drös med uttryck som maskerar detta behov. Man hör ofta att folk kanske ska "skaffa hjälp", eller så säger de urskuldande och med en min som påtalar att de kanske trots allt är trasiga människor, sämre än alla andra. I sanningens namn är det i mina ögon ett friskhetstecken att söka sig till en psykolog eller annan terapeut för att lösa upp de sociala, känslomässiga och beteenderelaterade "knutor" man har. För vi har alla sådana knutor. En tanke jag har ibland är att göra viss terapi obligatorisk i t ex gymnasiet eller så - om inte annat så hade kanske konceptet avdramatiserats en aning...

Psykologi och samtalsterapi

Jag har själv gått hos en psykolog i Malmö och hon hjälpte mig med mycket på många sätt. Jag fick bättre kontroll över mina känslor och ett bättre samarbete mellan logik och känslor. Jag fick också verktyg som hjälpte mig att stärka relationer och kraft att lära mig säga nej när något kändes fel. Basic grejer kanske det kan tyckas vara, men vi kämpar alla med och mot inre demoner.

Samtalsterapi kan utformas på olika sätt där klassisk samtalsterapi bygger på att man sitter ensam i ett rum mitt emot sin psykolog och samtalar. Ganska straight forward. Sedan finns det en massa andra varianter. Själv gick jag i alternativ samtalsterapi i Malmö, som fungerade väldigt bra för mig och mina förutsättningar. Om man inte känner sig bekväm kan - och ska - man bara byta. Bara gör't!

ADHD

10 maj 2017

En inbyggd turbomotor

ADHD är kanske den sjukdom som är mest i ropet av alla de senaste fem åren. Det är en förkortning för begreppet Attention Deficit Hyperactivity Disorder och innebär i regel att man är överaktiv. Ju mer vi lär oss om ADHD, desto bättre blir vi på att beskriva sjukdomen och min favorit är att säga att en person med ADHD har en inbyggd turbomotor som de själva sällan har särskilt bra kontroll över. Förr i tiden var ADHD personerna stora tillgångar i samhällena - de kunde ofta arbeta hårdare och över längre tid än vanligt folk. Idag, när allt mer tid ska tillbringas stillasittande är ADHD tvärtom begränsande och får människor att känna sig dåliga - särskilt barn. Det finns olika nivåer av ADHD också. På vårdguiden inleds texten som beskriver ADHD såhär:

Adhd innebär att man har svårt med koncentration och uppmärksamhet och att man ofta gör saker utan att tänka efter först. Man störs lätt om det händer mycket omkring en. En del med adhd är väldigt aktiva, andra känner sig trötta och har svårt att komma igång med saker. En del har svårt med sociala relationer.

Jag skulle önska att man såg mindre på ADHD som en sjukdom och mer som något man helt enkelt får anpassa sig att leva efter. Att drömma om ett kontorsarbete när man har ADHD är sällan ultimat, men det finns många yrkeskategorier - inte minst kreativa - där ADHD faktiskt kan ses som en tillgång.

Vad har du för erfarenheter av ADHD?

Sova är viktigt om man är sjuk

7 maj 2017

Om man är lite krasslig så är det viktigt att sova bra. Kroppen vill ha vila och få möjlighet att återhämta sig för att blir frisk. Jag hörde en bekant som berättade för mig om sin kroniska sjukdom. Hon visste att hon aldrig kommer att bli bra från det hon nu lider av, vilket öde! Hon är inte ens 50 år fyllda och ändå vet hon redan nu att den sjukdom hon har idag, kommer att bli hennes död. Trots det har hon levt ett så "normalt" liv som det bara varit möjligt. En insikt hon hade kommit fram till, var att hon hela tiden kämpat emot sin kropp, som om hon var arg på sin egen kropp. Inte förrän hon bestämt sig för att kämpa MED sin kropp (mot sjukdomen) kunde hon – hör och häpna – bli frisk, trots att läkarna sagt till henne att hon aldrig skulle bli frisk igen. Det var ett under, och det startade med att hon kämpade med sin kropp mot sjukdomen och inte emot den.

Kämpa med din kropp – vila!

Det har blivit som ett livsmotto för mig, kämpa MED min kropp mot sjukdomarna. Jag har ju bara en kropp, ett liv, och ska vara snäll mot mig själv. Hoppas du förstår vad jag menar. Många struntar i sin kropp, och förväntar sig att den ska fungera som en klocka, som bara går och går. Många låter kroppen ta mycket stryk, de äter skräpmat, de låter den inte vila, de tränar inte och så vidare.

Rätt säng är en bra början

Jag har bestämt mig för att bli snäll mot min kropp. Och en sak som jag har gjort för att bli snällare mot min kropp är: tada – jag har köpt en ny säng! Det är en ny sorts säng som formar sig efter min kropp för att avlasta den, för att mina muskler ska slippa jobba när jag sover. Vilken skillnad det har inneburit för mig – äntligen sover jag gott om nätterna – och det viktigaste: jag är snäll mot min egen kropp. Bli det du med!

← Äldre inlägg