Gott med bergtunga

Att äta fisk, det är viktigt för att få i sig alla de viktiga ämnen kroppen behöver. En favorit hos mig, det är bergtunga. Andra namn på den är bergflundra och bergskäda. Det är en vitfisk i ordningen plattfiskar och smaken påminner om både rödtunga och sjötunga. 

Jag brukar göra min bergtunga i ugn samt med räkor och med blomkålspuré. Delar receptet nedan.

Räkfylld bergtunga 
med blomkålspuré och vitvinssås

Ingredienser

4 portioner

  • 8 bergtungafiléer
  • 2 dl skalade räkor
  • 200 g färskost
  • 1 citron
  • ca 12 bitar soltorkade tomater
  • 1 knippe dill
  • salt
  • peppar
  • 2 dl vitt vin

Vitvinssås

  • spadet från fisken
  • 4 dl crème fraîche
  • smör
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • dill

Blomkålspuré

  • 100 g färskost
  • 1 blomkål
  • salt
  • peppar
  • Tillbehör
  • 1 knippe sparris
  • smör

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Hacka räkorna. Blanda 200 g färskost med räkor, 0,5 pressad citron och lite hackad dill.
Salta och peppra filéerna på båda sidor och lägg en klick räkröra på övre delen av fisken och rulla ihop. Lägg rullarna i en smord ugnsform och häll över 2 dl vitt vin.

Sätt in i ugnen i ca 20 minuter. Värm på tomaterna tillsammans med fisken.
Ta ut fisken och häll av vinspadet i en sil över en kastrull och håll fisken, och tomaterna, varm under folie.

Sås

Koka upp vinspadet från fisken med 2 tärningar fiskbuljong och låt reducera ner lite.
Vispa ner crème fraiche och dill.
Blanka av precis innan servering med två klickar smör.

Blomkålspuré

Bryt blomkålen i buketter och koka mjuk i lättsaltat vatten, ca. 15 min. Mixa sedan med 100 g färskost, smaka av med salt och peppar.
Tillbehör
Smörstek sparrisen.

Servera bergtungan tillsammans med lättbrynt sparris, soltorkade tomater och blomkålspuré.

25 Nov 2022